ANKARA

"Uluslararası Holokost Anma Günü" dolayısıyla Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "İkinci Dünya Savaşı yıllarında Nazi zulmünden kaçan Yahudilere yardım eli uzatan, yüzlercesine kapılarını açan ve bu vesileyle bir kez daha saygıyla andığımız cesur diplomatlarımızın çabalarıyla birçok masum insanın hayatını kurtaran Türkiye, bugün de bölgesinde ve ötesinde yerlerinden edilmiş milyonlarca insana kucak açarak, koruma sağlamaktadır." ifadesi kullanıldı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Türkiye'nin de ortak sunucu olduğu bir kararla 2005'te Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun, Auschwitz-Birkenau toplama kampının kurtarıldığı 27 Ocak 1945 tarihini temsilen "Uluslararası Holokost Anma Günü" ilan ettiği hatırlatıldı.

Açıklamada, "Avrupa'da Nazi rejimi ve işbirlikçilerince planlı, sistematik ve örgütlü şekilde yok edilen, ekseriyeti Yahudiler olmak üzere, 6 milyondan fazla masum insanı '27 Ocak Uluslararası Holokost Anma Günü' vesilesiyle bir kez daha saygıyla anıyoruz." ifadesine yer verildi.

Uluslararası Holokost Anma Günü'nde her yıl tüm dünya ve Türkiye'de çeşitli tören ve etkinliklerin düzenlendiği belirtilen açıklamada, bu kapsamda, Holokost Anma Günü etkinliğinin, geçen yıllarda olduğu gibi bu yıl da geniş katılımla 25 Ocak 2018'de Ankara Üniversitesi'nin ev sahipliğinde, Dışişleri Bakanlığının katkılarıyla gerçekleştirildiği bildirildi.

Törene, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır, bakanlık yetkilileri, Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş, öğretim üyeleri ve öğrencileri, kordiplomatik mensupları, Türkiye Hahambaşısı Rav İsak Haleva,Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh ve temsilcilerinin katıldığı kaydedildi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"İnsanlığın, temelde antisemitizm, ayrımcılık, ırkçılık ve aşırıcılık gibi olgulara dayanan Holokost'tan büyük dersler çıkarması gerektiğini düşünüyoruz. Günümüzde de, özellikle bazı Batı ülkelerinde yükselen aşırı sağ hareketle birlikte ırkçılık, ayrımcılık, antisemitizm, İslam karşıtlığı, nefret söylemi ve yabancı düşmanlığı gibi akımların artmakta olduğunu üzülerek görüyoruz. Din, dil, ırk, cinsiyet bakımından kendinden farklı olana karşı nefret ve ötekileştirme odaklı olan bu eğilimler, toplumlarda derin kırılmalar yaratmakta ve en kötüsü, kolaylıkla şiddete evrilebilmektedir. İnsanlık olarak ortak sorumluluğumuz, Holokost'un ve diğer insani felaketlerin tekrarlanmasını önlemektir."

Türkiye'nin bu anlayışla 2008'den bu yana "Uluslararası Holokost Anma İttifakı" isimli uluslararası kuruluşun çalışmalarına gözlemci statüsünde aktif olarak katıldığı belirtilen açıklamada, Holokost'un unutulmaması ve bu felaketten çıkarılan derslerin yeni nesillere aktarılması için çalışmaya devam edildiği vurgulandı.

Açıklamada, "İkinci Dünya Savaşı yıllarında Nazi zulmünden kaçan Yahudilere yardım eli uzatan, yüzlercesine kapılarını açan ve bu vesileyle bir kez daha saygıyla andığımız cesur diplomatlarımızın çabalarıyla birçok masum insanın hayatını kurtaran Türkiye, bugün de bölgesinde ve ötesinde yerlerinden edilmiş milyonlarca insana kucak açarak, koruma sağlamaktadır." ifadeleri kullanıldı.

Muhabir: Zuhal Demirci

Kaynak: AA