BİRLEŞMİŞ MİLLETLER

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, günümüzde çatışmaların ortalama 20 yıldan uzun sürdüğünü söyledi.

Guterres, BM Güvenlik Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada, uluslararası barış ve istikrar karşısındaki zorlukların niceliğin yanı sıra nitelik olarak da değişime uğradığını vurgulayarak, "Nükleer silahlar tehlikesi yine çok önemli konuma sahip, gerilim Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana olduğundan daha yüksek." dedi.

Konuşması sırasında Kuzey Kore'ye nükleer ve balistik füze denemelerini sona erdirmesi çağrısını birkaç kez dile getiren Guterres, günümüzde çatışmaların ortalama olarak 20 yıldan uzun sürdüğüne, çeşitli silahlı örgütlerin devlet kurumlarının, doğal kaynakların ve toprağın kontrolünü ele geçirmek için rekabet ettiğine dikkati çekti.

Antonio Guterres, Ortadoğu'da ve Afrika'nın bazı kesimlerinde çatışmaların arttığına, dünya genelinde "daha zorlu hale geldiğine" işaret ederek, sadece Suriye'de yüzlerce silahlı fraksiyonun bulunduğunu vurguladı.

"Çatışan taraflara dışarıdan askeri ve finansal destek iç savaşları uzatıyor, yerel savaşçılar daha büyük rakiplerin vekilleri haline gelirken gerilimi daha da körüklüyor." ifadesini kullanan Guterres, çatışmaların artık daha fazla birbirleriyle ve dünya çapında terörizm tehdidiyle bağlantılı olduğunun altını çizdi.

Guterres, eşitsizliğin ve dışlanmanın, "hayal kırıklığını ve marjinalliği" beslediğini belirterek, uyuşturucu kaçakçıları ve insan tacirlerinin kaos ortamına katkıda bulunduğunu, mültecileri ve sığınmacıları avladığını söyledi.

Siber güvenlik tehditleri, iklim değişikliği ve su kıtlığının da endişe verici meseleler olduğuna değinen Guterres, çatışmaların değişen tabiatına cevaben yaklaşımlarını gözden geçirmek zorunda olduklarını ifade etti.

BM Genel Sekreteri Guterres, aşırı yoksulluğu ortadan kaldırma, ekonomik kalkınmayı teşvik etme, çevreyi koruma, iklim değişikliğine çözüm bulma ve kadınların eşitliğini sağlama gibi BM hedeflerinin çatışmaları önlemede "en iyi araçlar" olduğunu sözlerine ekledi.

Muhabir: Gamze Türkoğlu Oğuz

Kaynak: AA