Kılıçdaroğlu Deniz Gezmiş'in mezarını ziyaret etti
Deniz Gezmiş anıldı

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Deniz’leri mezarları başında andı. Erken saatlerde Karşıyaka Mezarlığı’na giden Kılıçdaroğlu; Gezmiş, Aslan ve İnan’ın mezarlarına karanfil bırakarak mezar başlarında ayrı ayrı saygı duruşunda bulundu.

Üç fidan Deniz, Yusuf, Hüseyin ile Halit Çelenk, Karşıyaka Mezarlığı
nda binlerce kişinin katılımıyla anıldı

Her yıl daha fazla

ALİCAN ULUDAĞ

ANKARA - 6 Mayıs 1972de idam edilen 68 kuşağı önderlerinden Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan katledilişlerinin 40. yılında Karşıyaka Mezarlığında anıldı. 7’den 70e binlerce kişinin katıldığı anma töreni, solun her rengini buluşturdu, birleştirdi. Deniz’lerin ve eşi Halit Çelenkin mezarına karanfil bırakan Şekibe Çelenk, Ah Halitçiğim beni bırakıp gittindedi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da sabah erken saatlerde Deniz’leri mezarları başında andı.

Deniz’lere giden yollar insan seliyle dolarken, adım atacak yer kalmadı. Solun her renginin buluştuğu törene, birlik görüntüsü hâkimdi. CHP, BDP, ÖDP, EDP, KESK, DİSK, Emek Partisi, Devrimci 78liler Federasyonu, Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri, Partizan, Odak, Pirsultan Abdal Kültür Derneği başta olmak üzere onlarca parti ve sivil toplum örgütü anmaya katıldı. Deniz Gezmiş, Mahir Çayan ve İbrahim Kaypakkaya ile diğer devrimcilerin resimleri taşındı. CHP milletvekili İlhan Cihaner, BDPli Sırrı Sakık, sanatçı Ferhat Tunç da alanda dikkat çeken isimlerdi. Anma sırasında sık sık Yaşasın devrim ve sosyalizm. Faşizme ölüm, tek yol devrim. Faşizme karşı omuz omuza. Mahir, Hüseyin, Ulaş kurtuluşa kadar savaş. Deniz, Yusuf, Hüseyin sürüyor sürecek mücadelemiz. Halit Çelenk ölümsüzdürsloganları atıldı.

Anma için Karşıyaka Mezarlığının 2. Nolu Kapısında platform kuruldu. Devrim ve devrim mücadelesinde yitirilenler içinEnternasyonel Marşı eşliğinde 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Töreni organize eden 19 sivil toplum örgütü adına KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Doğan Kaya, AKPnin bir yandan demokrasiyi dilinden düşürmezken, diğer yandan da seçilmiş yöneticiler, siyasetçiler, gazeteciler, aydınlar, çocuklar ve gençlerin cezaevlerinde olduğunu vurguladı.

Halit Çelenkin kızı Serpil Çelenk Güvenç de kürsüye Halit Çelenkin yoldaşları, arkadaşları merhabadiyerek çıktı. Babası Halit Çelenkin acıyı bal eylediğini ve Denizlerin acısını yüreğine gömdüğünü belirten Güvenç, babasının kavgayı, mücadeleyi sonuna kadar sürdürdüğünü anlattı. Güvenç, Amerikan emperyalizmi ve onun Türkiyedeki işbirlikçileri, bugünkü adı akkendi karaolan iktidar, çıkardığı yasalarla emekçilerin kazanılmış haklarını ellerinden almak için çabalıyordiye konuştu.

‘Deniz’ler burada’

Güvenç, Emekçiler Kürecikte Deniz’lerin izinden giderek Amerikan radarına karşı mücadele ediyorlar. İşte Halit Çelenk orada. Bütün emekçiler sokaklarda, taşeronlaşmaya karşı sendikal haklarını istiyorlar. İşte onun için Deniz’ler ve Halit Çelenk burada. Onlar yaşıyor arkadaşlardedi.

Yaşasın devrim ve sosyalizm mücadelesi” sloganıyla kürsüye çağrılan Deniz’lerin dava arkadaşı Aydın Çubukçu,40 yıl boyunca unutulmadılar, azalmadılar. Cellatları hatırlayan var mı? Aynı şey bugün iktidarda olanların başını da gelecek. 10 yıl sonra adları hatırlanmayacakifadesini kullandı.

Cumhuriyet

40 yıl sonra aynı saatte, aynı yerde!

SİNAN TARTANOĞLU

ANKARA Ankaralılar 68 kuşağı önderlerinin 40 yıl önce idam edildikleri saati Ulucanlar Cezaevi önünde, onların infazı beklerken ıslıkla çaldıklarıRodrigonun Gitar Konçertosunu dinleyerek beklediler.

CHP Ankara il ve ilçe örgütleri devrim şehitleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnanı; idam edildikleri 6 Mayıs 1972 tarihinden 40 yıl sonra aynı saatlerde Ulucanlar Cezaevi önünde andı. Anma törenine CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın Ankara İl Başkanı Zeki Alçın, Cumhuriyet Kadınları Derneği Genel Başkanı Avukat Şenal Sarıhan ile CHP Mamak, Altındağ ve Çankaya gençlik kolları üyeleri katıldı.

Anma programında ilk etkinlik CHP Mamak İlçe Başkanlığı tarafından düzenlendi. Mamakta asılan Denizleri Mamak halkı olarak unutmayacağızdiyen yurttaşlar, ilçe başkanlığı önünden ellerinde meşaleler ve Türk bayrakları ile Gündoğdu Marşını söyleyerek müzeye dönüştürülen Ulucanlar Cezaevi önüne yürüdü. Burada sloganlar atan, marşlar ve devrim türküleri söyleyen Mamaklılar, idam saatini oturma eylemi yaparak bekledi. Bu sırada Deniz Gezmişin kendi sesinden savunması dinlendi.

Cumhuriyet



Zonguldak'ta 150 kişilik gurup, Deniz Gezmiş'i ölümünün 40. yılında yürüyüş yaparak andı.

Türkiye Gençlik Birliği ve Bülent Ecevit Üniversitesi Öğrenci Kolektifi üyeleri yaklaşık 150 kişilik gurup Madenci Anıtı'nda toplanarak, 6 Mayıs 1972'de idam edilen Devrimci Gençlik Hareketi'nin liderlerinden Deniz Gezmiş ve arkadaşları Yusuf Aslan ile Hüseyin İnan'ı ölümlerinin 40. yılında andılar. Anıt önünde toplanan gurup ellerinde "Hazırız Denizler gibi öne atlamaya", "Genciz, Deniz'iz, devrimciyiz" yazılı pankartlar taşırken, sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. Madenci Anıtı'ndan Valilik önüne kadar yürüyen gurup burada sloganlar attı. Gurup adına açıklama yapan Asuman Eraslan, "Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın idam edilmelerinin üzerinden tam 40 yıl geçti. Üzerinden bunca yıl geçmesine rağmen ne Denizlerin mücadelesi bitti ne de savundukları fikirler, Denizlerin idam edildiği gün olan 6 Mayıs 172'den beri gençliğin emperyalizme ve yerli işbirlikçilerine karşı mücadelesi hiç durmadan sürüyor" dedi. S

Kalabalık basın açıklamasının ardından olaysız şekilde dağıldı. - Zonguldak

haberler.com




Deniz Gezmiş ve arkadaşları anıldı

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edilişlerinin 38. Yılında anıldı.



NTV
06 Mayıs. 2010 Perşembe

ANKARA/İSTANBUL - 6 Mayıs 1972'de idam edilen 1968 kuşağının devrimci liderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan her yaşta insanın katılımıyla anıldı.

Ankara'daki anma töreninde yoğun katılım nedeniyle Karşıyaka Mezarlığı miting alanına dönüştü. Deniz Gezmiş'in mezarına karanfiller ve çok sevdiği Birinci sigarası bırakıldı, duygulu anlar yaşandı.

Anmaya 68'liler diye bilinen Deniz Gezmiş'in hapishane arkadaşları da katıldı. Dev-Genç eski genel sekreteri Ruhi Koç, düğüne gider gibi idama giden Deniz Gezmiş'in kendilerini teselli ettiğini söyledi.

Deniz Gezmiş ve arkadaşları anıldı
06.05.2012 - 13:05
İdam edilişlerinin 40. yılında Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ı anmak için Dolmabahçe'de buluşan 68'liler ve 78'liler Birliği Vakfı üyeleri, boğaza karanfil bıraktı. Basın açıklaması öncesi Gezmiş için hazırlanan kısa bir tiyatro sahnelendi.

Dolmabahçe'de düzenlenen anma etkinliği protesto gösterisiyle başladı. Pankart açan ve slogan atan grup, Deniz Gezmiş'in asılmasını protesto etti. ABD karşıtı slogan atan eylemciler basın açıklaması yaptı. 78'liler adına açıklama yapan Yunus Bircan, "Bu toplantılarda devrimci kuşakların yaşayan temsilcileri bir araya gelecek. Onların bıraktığı miras gençliğin devrimcileşmesi, devrimcilerin gençleşmesi ve halk için devrimcilikti." dedi.

Basın açıklaması sırasında otobüsün üzerinde bir de tiyatro gösterisi sahnelendi. Daha sonra katılımcılar Deniz Gezmiş ve arkadaşları için boğaza karanfil bıraktı.

(CİHAN)