ADANA

Bölge Adliye Mahkemesi salonunda görülen duruşmaya 19'u tutuklu eski rütbeli asker, 30'u tutuksuz farklı rütbelere mensup subay ve uzman çavuş olmak üzere toplam 49 sanık ve avukatları katıldı.

Mahkemede savunma yapan tutuksuz sanık Binbaşı Aydın B. olay tarihinde Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugayı İstihbarat ve İstihbarata Karşı Koyma Şube Müdürü olarak görev yaptığını ve suçlamaları kabul etmediğini söyledi.

Birçok operasyona katıldığını ve terör örgütü PKK ile savaştığını belirten sanık Aydın B. şöyle devam etti:

"Olay günü kamera görüntülerinden de anlaşılacağı üzere benim üzerimde uzun kollu gömlek vardı. Çünkü kısa kollu gömlek giyme emrini duymadım. Harekat merkezine girip çıktım çünkü istihbarat şube müdürüyüm. Cuma günü sabah toplantısı vardı. O toplantıda Tugay Komutanı Ali Osman Gürcan, 'iki tane tabur hazır beklesin' dedi. Kurmay Başkanı İbrahim Yazıcı bunun nedenini sorunca Gürcan, 'önemli bir şey yok' dedi.

Harekat Şube Başkanı Binbaşı Hasan Bilgin de aynı soruyu tekrar edince Ali Osman Gürcan, 'iki tabur hazır beklesin bana lazım' dedi. Ben sivil olarak yemek programı nedeniyle tugay dışarısına çıkmıştım. Saat 22.38 sıralarında bir uzman çavuş beni arayarak, 'komutanım tugaya çağrılıyorsunuz' dedi. Sonra sivil bir şekilde tugaya geldim. Tugayda araç hareketliliği vardı. Ben geldiğimde Tugay Komutanı Ali Osman Gürcan karargahtan çıkış yapıyordu. Ben odama geçtim. Kurmay Başkanı Yarbay İbrahim Yazıcı'ya ne olduğunu sordum. Bana 'iki tabur Ankara'ya gidiyor. İki tabur daha gidecek' dedi."

"Harekat merkezinde sıkıyönetim emrini gördüm"

Bir süre sonra harekat merkezine geçtiğini ve masanın üzerinde bir kağıt gördüğünü kaydeden sanık Aydın B, "O kağıtta Yurtta Sulh Konseyinin sıkıyönetim emrini gördüm. Ek bir liste mevcuttu. Tugay Komutanı Tuğgeneral Ali Osman Gürcan'ın Emniyet Genel Müdürü olarak yazıldığını, Tümgeneral Abdullah Baysar'ın ise Şırnak Sıkıyönetim Komutanı olarak adının yazıldığını gördüm. Sıkıyönetim emrini gördükten sonra 'bizimkiler de bu işin içinde' diye anladım." şeklinde konuştu.

Sanık Aydın B. sıkıyönetim emrinin yazılı olduğu kağıda bakarken idari işlerde görevli bir astsubayın kendisine kağıda bakmanın yasak olduğunu ve emri Kurmay Başkanı Yarbay İbrahim Yazıcı'nın verdiğini söylediğini bildirdi.

Suçlamaları kabul etmediğini belirten sanık Aydın B. kendisinin tugaya geldiğinde taburların çıktığına dikkati çekerek beraatini talep etti.

Sanık Aydın B'nin savunmasının ardından söz alan eski Çakırsöğüt Jandarma Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral tutuklu sanık Ali Osman Gürcan tugayda her hafta pazartesinden cumaya kadar rutin toplantılarının olduğunu dile getirdi.

Bu rutin toplantılara 20 kişinin katıldığını belirten sanık Gürcan, şöyle konuştu:

"O günlerde Bestler-Dereler bölgesinde terör hareketliliği mevcuttu. Ben de elimin altında kim var diyerek ihtiyat olarak bekleyin emri verdim. Bu anlamda istihbarat şube müdürü Binbaşı Aydın B. olayı yanlış hatırlıyor. Biz darbe için yola çıkmadık.''

Tutuksuz sanık Eray A. 15 Temmuz tarihinde Çakırsöğüt Tugay Komutan Yardımcısı tutuklu sanık Sedat Doğanarslan'ın habercisi olduğunu ve darbe bildirisi okunurken Doğanarslan'ın ellerini üç defa birbirine vurduğunu ifade etti.

Doğanarslan'ın asık bir surat ifadesinin olduğunu aktaran tutuksuz sanık Eray A. şunları anlattı:

"Sedat Doğanarslan televizyondan darbe haberlerini seyrediyordu. Ben de kendisine 'komutanım darbe nasıl bir şey' dedim. Kendisi bana, 'kötü ama' şeklinde yanıt verdi. Fakat sonrasını getirmedi. Daha sonra tugay karargahından çıktı. Yüzbaşı Hüseyin İşlek ile karşılaştı. Hüseyin İşlek, Doğanarslan'a, 'komutanım siz de Ankara'ya gidecek misiniz' diye sordu. Doğanarslan da, 'evet Ankara'ya gideceğim' dedi. Ben er olarak askerliğimi Çakırsöğüt'te yapıyordum. Bildiklerim bundan ibarettir. Beraatimi talep ediyorum."

Sanık Eray A'nın savunmasının ardından söz alan tutuklu sanık Sedat Doğanarslan, sanığın ifadesinde çelişkilerin yer aldığını ve bu beyanları kabul etmediğini aktardı.

Duruşmada savunma yapan diğer sanıklar da suçlamaları reddederek beraatlerini istedi.

Muhabir: Abdulkerim Satuk Buğrahan Topaloğlu

Kaynak: AA