İSTANBUL

NATO PA Başkanı Michael Turner, "Türkiye'nin dört ay önce 15 Temmuz'da bir başka saldırıya uğradığını biliyorum. Türkiye'nin buradaki dostları da biliyor. Hepimiz, bu darbe girişiminin bu ülke üzerinde yarattığı travmanın farkındayız. Yaklaşık 300 kişi öldürüldü bu saldırıda. Özellikle insanları korumaya yemin etmiş kişilerin çalıştığı kurumlar bu kişilere karşı bir darbe girişiminde bulundular." dedi.

Turner, İstanbul'da düzenlenen NATO PA 62. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmasında, 2014'de NATO PA başkanlığı görevine başladığında derin şoklar yaşadığını belirterek, Rusya'nın Kırım'ı ilhak ettiğini ve 70 yıldır ilk kez bir Avrupa ülkesinin sınırlarının zorla ihlal edilmiş olduğunu kaydetti.

Moskova'nın Doğu Ukrayna'da ordusuyla kaosa sebep olduğunu söyleyen Turner, burada yerel ve ayrılıkçı bir işgalin söz konusu olduğunu ifade etti. Turner, 2014 yılı Eylül ayında NATO hükümet ve devlet başkanlarının bu ortama müdahale edebilmek için yeni bir karşılık verme kararı aldığını hatırlattı.

Rusya'nın iki yıl içinde Kırım'daki askeri mevcudiyetini ve hava savunma sistemlerini güçlendirdiğini, 40 bin birliğin intikal ettiğini anlatan Turner, Rusya'nın Suriye'de de aynı taktiklerle Esed'e destek verdiğini ve çatışmanın başlamasından bu yana 100 binlerce Suriyelinin ölmesine sebep olduğunu söyledi.

Suriye'de ve Irak'ta bulunan DEAŞ'ın hain ideolojisinin pek çok zarara sebep olduğunu vurgulayan Turner, Yemen, Libya ve Afganistan'da da DEAŞ'ın önemli bir mevcudiyet sergilediğini ifade etti.

Turner, NATO'nun caydırıcılığının pekiştirilmesi, Baltık devletlerinde intikal eden birliklerin sayısının artırılması, savunmaya daha fazla yatırım yapılması ve altyapı yatırımlarının artırılması gerektiğinin altını çizdi.

Turner, NATO'nun, sadece Karadağ'a değil, NATO'ye katılmak isteyen bütün ülkelere kapılarını açık tutması gerektiğini vurguladı.

Toplantıya ev sahipliği yapan Türkiye'nin NATO'nun karşılaştığı zorlukların pek çoğunu yaşadığını söyleyen Turner, "Türkiye zorluklarla, sınamalarla mücadele ederken kendi katkısını yapıyor. Özellikle Karadeniz'de çalışıyor. Akdeniz'den Balkanlara, Afganistan'a kadar istikrarın yayılması için çalışıyor. Türkiye bunun yanı sıra milyonlarca mülteciye de ev sahipliği yapıyor. Türkiye aynı zamanda müttefiklerin dayanışmasının çok güzel bir örneğini de gösteriyor." diye konuştu.

"Darbe girişiminin yarattığı travmanın farkındayız"

Terör nedeniyle toplantının düzenlendiği İstanbul'da da yüzlere kişinin hayatını kaybettiğine dikkati çeken Turner, şöyle devam etti:

"Çok sıkı ve sağlam bir şekilde terörü ve terörün her türlü tezahürünü kınadığımı söylemek istiyorum.Terör hiçbir şekilde kabul edilemez. Terör yüzünden kaybedilen her hayat bir trajedidir. Türkiye'ye ve terör mağduru olan her ülkeye başsağlığı dilemek istiyorum. Türkiye'nin dört ay önce 15 Temmuz'da bir başka saldırıya uğradığını biliyorum. Türkiye'nin buradaki dostları da biliyor. Hepimiz, bu darbe girişiminin bu ülke üzerinde yarattığı travmanın farkındayız. Yaklaşık 300 kişi öldürüldü bu saldırıda. Özellikle insanları korumaya yemin etmiş kişilerin çalıştığı kurumlar bu kişilere karşı bir darbe girişiminde bulundular."

Kendi ülkesi ABD'nin de 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye'ye destek veren ilk ülkelerden biri olduğunu söyleyen Turner, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin 15 Temmuz'da bir beyan yayınlayarak, Türkiye'de demokratik bir seçimle başa gelmiş kurumlara tam desteğini açıkladığını hatırlattı.

Turner, "NATO PA Başkanı olarak bütün delegelerimiz adına 16 Temmuz'da Türkiye'nin demokratik kurumları ve Türk halkına desteğimizi ilettik. Bugün İstanbul'daki bu oturumumuz yine Türkiye ve Türk halkı ile olan dayanışmamızın başka bir tezahürü. Aynı zamanda bizim Türkiye demokrasisine olan desteğimizi söyleyebilmemiz ve ifade edebilmemiz için bir başka fırsat." diye konuştu.

İstanbul'daki oturuma katılan üyelerin sorularını cevaplandırdığı için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür eden Turner, hem kendisinin hem de ABD delegasyonunun, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD'nin yeni seçilen Başkanı Donald Trump ile yaptığı görüşmeyi ve iki ülkenin ilişkilerini güçlendirme taahhütünü desteklediğini söyledi.

Kaynak: AA