Danıştay yetkilerine tırpan geliyor

Adalet Komisyonu’nda kabul edilen maddeler yasalaşırsa Danıştay, Anayasa Mahkemesi’ne iptal başvurusu yaptığı kanunlarla ilgili davalarda yürütmeyi durdurma kararı veremeyecek, idarenin savunması gelmeksizin yürütmenin durdurulmasına hükmedemeyecek. Danıştay’ın baktığı davalara idare mahkemeleri bakacak

ANKARA Milliyet

TBMM Adalet Komisyonu, 3. Yargı Paketi’nde yer alan, idari yargıyı ilgilendiren 32 maddeyi kabul etti. Komisyon önceki gün de 39 maddeyi kabul etmişti. Kabul edilen bazı düzenlemeler şöyle:
-  İçişleri Bakanlığı’nın oturmaya mecbur kıldığı yerden kaçan yabancılara hapis cezası yerine 3 bin liraya kadar para cezası verilecek.
-  Sınır dışı edilmelerine rağmen Türkiye’ye izinsiz gelen yabancılara hapis yerine 2 bin liradan 5 bin liraya kadar para cezası verilecek.
-  Belgesiz seyahat acentalarına 6 aya kadar hapis yerine 5 bin liraya, rehberlik yapanlara 2 bin liraya kadar para cezası verilecek.



20 yıl yerine 15 yıl
-  Danıştay üyeliğine seçilebilmek için devlette 20 yıl çalışma kuralı 15 yıl olarak değiştirildi.
-  TBMM Genel Sekreteri ile düzenleyici ve denetleyici kurumların başkanları Danıştay üyesi olabilecek. Tasarıda kurumların başhukuk ve 1. hukuk müşavirlerinin Danıştay üyesi olabilecekleri yer alıyordu. Yapılan değişiklikle, hukuk hizmetleri başkanı ve hukuk işleri müdürleri de Danıştay’a üye seçilebilecek. Maliye Bakanlığı hukuk müşavirleri, müşavir avukatları, muhakemat müdürü üye olabilecekler arasından çıkarıldı.

Yetkilere tırpan
-  Tasarıyla, Danıştay’ın yetkileri daraltıldı.  Danıştay, ilk derece mahkemesi olarak, bakanlıklar ile kamu kuruluşları veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarınca çıkarılan ve ülke çapında uygulanacak düzenleyici işlemlere karşı açılacak iptal ve tam yargı davaları ile tahkim yolu öngörülmeyen kamu hizmetleriyle ilgili imtiyaz şartlaşma ve sözleşmelerinden doğan idari davaları karara bağlayacak.
-  Öğrencilerin sınıf geçme ve not tespiti, kayıt, nakil, okuldan atılma gibi davalarının temyiz incelemesi Danıştay yerine bölge idare mahkemelerinde yapılacak.
-  Valilik, kaymakamlık ve yerel yönetimlerin kamu görevlileri hakkında verdiği geçici görevlendirme, atama,  disiplin cezası kararlarına karşı açtıkları davaların temyiz incelemesi Danıştay yerine bölge idare mahkemesince yapılacak.
-  Rekabet Kurumu ve Şeker Kurumu’nun nihai kararlarına karşı Danıştay yerine idare mahkemesinde dava açılabilecek. EPDK, BDDK tarafından alınan bütün kararlara karşı açılan iptal davaları, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun sektörle ilgili kararları da Danıştay yerine yetkili idare idare mahkemesinde açılabilecek.

Çalışma süreleri
-  Tasarıyla, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’ndaki 6 bin dosyanın karara bağlanabilmesi için, geçici süreyle kurulun yapısı ve çalışma usulu değiştiriliyor. Geçici süre sonunda birikmiş dosyaların 2-3 yıl içinde karara bağlanması hedefleniyor. Süre sonunda kurul eski yapısına dönecek.
* Tasarıda, verilen önergenin kabul edilmesiyle yapılan değişikliğe göre, Anayasa Mahkemesi’ne iptali istemiyle başvuru yapılan kanunun yürütmesinin durdurulması kararı verilemeyecek. Danıştay, iptal davalarını görüşürken, anayasaya aykırı gördüğü kanunların iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne dava açabiliyor. Danıştay, bugüne kadar dava açtığı kanunlarla ilgili davalarda, iptal başvurusu sonuçlanana kadar yürütmeyi durdurma kararı veriyordu. Bu düzenleme yasalaşırsa, Anayasa Mahkemesi kararını açıklayana kadar Danıştay, ilgili davada yürütmeyi durdurma kararı veremeyecek. Dava konusu yönetmelik ya da düzenleme uygulanmaya devam edecek.
Danıştay, idarenin savunması gelmeden yürütmeyi durdurma kararı veremeyecek. Danıştay, bazı önemli konularda, savunma gelene kadar yürütmeyi durdurma kararı verebiliyordu. Ancak başvuru hukuka aykırı bulunursa, savunma gelmemiş olsa da davayı ret kararı verilebilecek.