İnsan kafasını başka bir bedene nakledebileceğini iddia eden İtalyan cerrah Sergio Canavero’nun bir maymun üzerinde kafa naklini başarıyla gerçekleştirdiğini açıklaması bilim dünyasında tartışma yarattı.

Independet gazetesinde yer alan habere göre Canavero nakil işleminin Çin’de Harbin Tıp Üniversitesi’nde gerçekleştirdi ve operasyona denek olan maymun “herhangi nörolojik bir yara olmaksızın” operasyondan canlı olarak çıktı.

 

Zuckerberg’e gidecek

Canavero artık insanlar üzerinde de operasyonun yapılabileceğini iddia ediyor. Finansman için de Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg’e başvuracağını söyledi. Gönüllü denek, Rus bilgisayar mühendisi Valery Spiridonov’la yapılacak deneyin 7 milyon sterline mal olması ve 36 saat sürmesinin beklendiği açıklanmıştı. Operasyonun Aralık 2017’de yapılması planlanmıştı.

 

İnceleyelim

Bilim dünyası Canavero’nun açıklamalarına kuşkuyla bakarken operasyona konu olan maymunun bağımsız bir uzman ekip tarafından incelenmesine izin verilmemesini eleştiriyor. Cerrahlar, bu tür bir operasyonda ‘omurilik kaynaştırmanın’ mümkün olmadığını söylerken, bazı bilim insanları iddiaları “halkla ilişkiler faaliyeti” olarak değerlendiriyor. Canavero ise iddialı. Bulgularının bilimsel dergilerde yayımlanacağını açıkladı.

 

20 saat sonra öldürüldü

Kafa naklini gerçekleştirdiği bir maymunun resimlerini ve video görüntülerini yayımlayan Canavero, söz konusu maymunun etik nedenlerden ötürü 20 saat sonra öldürüldüğünü açıkladı.

Kaynak: Cumhuriyet.com.tr