NEW YORK

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülnur Aybet, "New York Times" için kaleme aldığı makalede 16 Nisan'da yapılacak halk oylamasını anlattı.

Türk halkının pazar günü yeni bir anayasanın kabul edilip edilmeyeceğini ve ülkenin hükümet sisteminin değiştirilip değiştirilmeyeceğini belirlemek üzere sandık başına gideceğini belirten Aybet, AK Parti'nin, Milliyetçi Hareket Partisinin (MHP) desteğiyle "mevcut sistemdeki kusurları düzeltmek" için anayasa değişikliği teklifinde bulunduğunu anımsattı.

Hükümetin anayasa değişikliği teklifinin bağlam dışına çıkarıldığını ifade eden Aybet, aslında yönetim şeklini iyileştirmeyi hedefleyen halk oylamasının muhaliflerce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iktidarı ele geçirme çabası olarak sunulduğunu kaydetti.

Türkiye'nin siyasi sisteminin temelinin 1980 darbesinden 2 yıl sonra darbeci generaller tarafından yazılan bir anayasaya dayandığını ve bu anayasada 6 hükümet tarafından 18 kez değişiklik yapıldığını kaydeden Aybet, 2007'de ise cumhurbaşkanını doğrudan halkın seçmesini sağlayan değişikliğinin referandumda kabul edildiğini ancak mevcut sisteminin "tutarsız ve verimsiz" olmayı sürdürdüğünü ifade belirtti.

Aybet, "Mevcut anayasada ne parlamenter ne de başkanlık sistemi var; şimdiki anayasada doğrudan seçilmiş bir meclis ve doğrudan seçilmiş bir cumhurbaşkanıyla aslında iki başlılık söz konusu. Hem cumhurbaşkanı hem de başbakan halk oyuyla seçildiğinde iki lider arasındaki büyük bir anlaşmazlık kilitlenmeye ya da siyasi krize neden olabilir." diye yazdı.

Türkiye'nin böyle krizlere karşı dirençli olmadığını, 1992'de dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve Başbakan Süleyman Demirel arasında yaşanan gerginliğin Türkiye'ye uluslararası ilişkilerinde sorunlara yol açtığını ve 2001'de de dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Bülent Ecevit arasındaki anlaşmazlığın ekonomik krize neden olduğunu anlatan Aybet, 2007'deki referandumun ise daha etkili bir yürütme organı için atılan bir adım olduğunu ama istikrar konusunda sadece kısmi bir adım olarak kaldığını belirtti.

Aybet, başbakanlığın kaldırılıp iktidarın cumhurbaşkanlığı sistemi içinde sıkı bir şekilde yer almasıyla bu çelişkilerin giderileceğini vurguladı.

Pazar günü yapılacak halk oylamasında ülkenin siyasi sisteminin geleceğine Türk halkının karar vereceğini, Erdoğan da dahil hiçbir cumhurbaşkanının halkın iradesi üstünde olamayacağını vurgulayan Aybet, kamuoyu yaratmaya çalışanların ve siyasi rantçıların anayasa değişikliğini ve tartışmaları çarpıtmaya çalışsa da nihai kararı seçmenin vereceğinin altını çizdi.

Muhabir: Betül Yürük

Kaynak: AA