TBMM - HATİCE ÖZDEMİR

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimini araştırmak amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu Başkanı AK Parti Burdur Milletvekili Reşat Petek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, TBMM'nin komisyona tarihi bir görev verdiğini ve en kısa zamanda çalışmalarını raporlayıp, TBMM Başkanlığı'na sunmak için hızlı bir şekilde çalışmalara başladıklarını belirtti.

FETÖ yapılanması dikkate alınarak, ne gibi tedbirlerin alınması gerektiği yönünde çalışmalar yaptıklarına değinen Petek, "Bu konuda uzman olan, bilgisi olan, olayı yaşayan, hatta darbe girişimine katılıp sonradan etkin pişmanlık gösteren, bilgi verip olayı aydınlatacak olanların dinlenmesi, bilgisine başvurma gibi sözlü ve yazılı çalışmalarımız devam ediyor." diye konuştu.

Komisyonun 4 Ekim'de Başkanlık Divanı seçimi ile çalışmalarına başladığını aktaran Petek, bugüne kadar Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Akademisi Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı, Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurul Üyesi Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Emekli Jandarma Kurmay Albay Mustafa Önsel, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Ümit Dündar, eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, gazeteci-yazar Yavuz Selim Demirağ, Prof. Dr. Nevzat Tarhan gibi isimlerin dinlendiğini bildirdi.

Toplantıların son derece şeffaf geçtiğini, TBMM'nin internet sitesinden de takip edilebildiğini anlatan Petek, başlangıçta komisyonun çalışmaları konusunda olumsuz endişeler olduğunu, ancak yapılan toplantıların ardından bu endişelerin kalktığını ifade etti.

Toplantıların verimli geçtiğini vurgulayan Petek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu anda görüyoruz ki Meclis Araştırma Komisyonumuz darbe girişimini ve Fetullahçı Terör Örgütü'nü tüm yönleriyle açığa çıkarmak için objektif, maddi delillerle, sadece ve sadece maddi gerçeğin, hakikatın ortaya çıkması için ön yargısız bir çalışma yürütüyor. Bu noktada davet ettiğimiz kişilerin kimliği, siyasi görüşü, önceki yaşam tarzı, hiç konumuz değil. Yeter ki Fetullahçı Terör Örgütü hakkında sağlam bilgiler ortaya koysun, darbe teşebbüsleri ve önlenmesi noktasında bize bilgiler sunabilsin. Bu noktada iyi bir mesafe aldığımızı düşünüyorum."

"Cezaevlerinde gerekli gördüğümüz isimleri de dinleyeceğiz"

Petek, ileriki günlerde istihbarat, emniyet, askeri alanların dışında gazeteci, yazar, bu konularda özel çalışması olmuş, kitap yazmış kişileri dinlemeye devam edeceklerini belirterek, şu görüşlerini paylaştı:

"Biz soruşturma yapmıyoruz, araştırma komisyonuyuz. Fakat adli soruşturmalarda Cumhuriyet Savcılıklarının yaptığı soruşturmalarda pişmanlık kapsamında kabul edilen şüpheliler, dava açılırsa, sanıklarla ilgili de şu anda hazırlıklarımız devam ediyor. Bunlardan gerekli gördüklerimizi cezaevlerine giderek dinleyip, onların da bilgilerine başvurmayı düşünüyoruz. Bu konuda sanıyorum önemli neticeler alacağız. Ama şöyle anlaşılmasın, cezaevinde sanıklardan başvuranları dinleyecek gibi bir durumda değiliz."

Kaynak: AA