Çağlayan Adliyesi'nin utandıran engeli
21 Mayıs 2012 Pazartesi 17:51
Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı engelliler için Saray olmaktan çok uzakta

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı engelliler için Saray olmaktan çok uzakta . Adliyenin vatandaşların kullandığı ana kapıdaki 7 basamaklı merdivenlerde rampa olmaması nedeniyle engelli vatandaşlar giriş çıkışlarda büyük zorluklar çekiyor. Yine adliyeye gelinen metrobüs durağından adliyeye gelinen üst geçitte de asansör ve rampa olmaması nedeniyle engelli vatandaşlar buradan geliş gidişlerde de büyük problemler yaşıyor.

"ENGELLİLERİN TÜRKİYE'DE HİÇBİR HAKKI YOK"

C Kapısı olarak adlandırılan ana giriş kapısındaki merdivenlerden inmekte zorluk çeken İmran Ekşioğlu, beyin ameliyatı olduğu için yürüme aleti kullandığını ifade ederek, "İçerde merdivenler iç içe. Bir merdiven iptal edilerek engellilere ayrılabilir. Dışarı çıkınca ise sağolsun insanlar yardım etti. 5 gündür yürümeye başladım. Ben 25 senedir Amerika'da yaşıyorum. Çok güzel bir adalet sarayı yapmışlar ama engellilerin Türkiye'de hiçbir hakkı yok" diye konuştu.

"DEMOKRASİ KÜLTÜRÜ EKSİKLİĞİ"

Görme engelli avukat Eşber Yağmurdereli de adliye çıkışında yaptığı açıklamada, "Bu kadar büyük yapıların yapıldığı İstanbul gibi bir kentte, nüfusunun yüzde 15'inin de engelli olduğunun bilindiği bir ülkede engellilere göre uyarlamaların yapılmamış olması kültür eksikliğinden kaynaklanıyor. Bu tamamen demokrasi kültürü eksikliğidir" dedi. Adliye içindeki asansörleri tek başına geldiğinde kullanamadığını ifade eden Yağmurdereli, "Bu kentte yaşama kültürüyle ilgili birşeydir. Ama ne yazıkki bu ülkeyi yönetenlerde öyle bir kültür yok" ifadesini kullandı.

"BU DOĞRUDAN AYRIMCILIKTIR"

Avukat Taylan Tanay ise, konuya ilişkin olarak suç duyurusunda bulunacaklarını belirterek, "Adliye, engellilerin adalete ulaşma konusunda ciddi problemler oluşturuyor. Merdivenlerde sanki bu ülkede engelli yaşamıyor gibi bir tasarım söz konusu. Bu doğrudan ayrımcılıktır" diye konuştu.

sondakika.com