EDİRNE

Edirne Valisi Günay Özdemir, Bulgaristan'da pazar günü yapılacak seçimlerde yurtdışında yaşayan Türk seçmene karşı engelleme girişimlerine ilişkin "Şu anda bizim açımızdan Bulgaristan sınırımızda herhangi bir problem yok." dedi.

Bulgaristan'da bazı grupların, hafta sonu gerçekleşecek erken genel seçimde Türkiye'de yaşayan seçmenlerin demokratik hakkını engellemeye yönelik hareketleri arttı. Aşırı milliyetçi grupların sınır kapılarındaki yol kapama eylemenin yanı sıra Bulgaristan'da oy kullanmak üzere Türkiye'den giden seçmene karşı da çeşitli engellemelere rastlanılıyor. Türk turizm şirketlerine ait birçok otobüs şoförüne astronomik cezalar yazılmaya başlandı.

Sosyal medya aracılığıyla da sınırın kapalı olduğu yönünde haberler yayılarak dezenformasyona yönelik bilgi paylaşımı yapıldığı belirtiliyor.

Edirne Valisi Günay Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bulgaristan'da hafta sonu demokratik bir seçim yapılacağını söyledi. Bulgaristan'ın Avrupa'nın demokratik ülkelerinden biri olduğunu belirten Özdemir, şunları kaydetti:

"Demokratik bir seçim yapma çabasını Bulgaristan hükümetinde de görüyoruz. Türkiye'den de yine Bulgar vatandaşlarımız, Bulgaristan'da demokratik hakkını kullanmaya gidiyor. Bu konuda bu hafta Bulgaristan'da küçük bir grup vatandaşlarımızın araçlarının yollarını kesti. Bu konuda Dışişleri Bakanlığımızın ve büyükelçilerimizin ciddi çabasıyla bu problem çözüldü. Bulgar hükümeti de Bulgar devleti de Bulgar vatandaşların demokratik şekilde oylarını kullanmasını istiyor. Bulgar hükümetinden aldığımız çaba, gayret ve destek bu yönde. Yaptıkları bu çabadan dolayı Bulgar devletine ve hükümetine teşekkür ediyorum. Bundan sonra da Bulgar hükümetinin hafta sonuna kadar bu çabalarını göstereceğine inanıyorum. Şu anda bizim açımızdan Bulgaristan sınırımızda herhangi bir problem yok. Kapıkule'den, Hamzabeyli'den ve diğer sınır kapılarımızdan bütün vatandaşlarımız sınır kapılarını kullanıyorlar. Rahat bir geçiş var, herhangi bir problem yok."

"Bulgar tarafındaki grubun geçişi tekrar kapatacağına dair söylenti var. Bununla ilgili ne söylemek istersiniz?" sorusuna Özdemir, "O söylentiler her zaman olabilir. O konuda Bulgar devleti ve hükümeti görevini yaptı. Bu konudaki elbette bu tür eylemler bütün dünyada olduğu gibi Bulgaristan'da da oluyor. Bulgar hükümeti de bunlara müsaade etmiyor. Ben yine müsaade etmeyeceğine inanıyorum." şeklinde yanıt verdi.

"Gözünün üstünde kaşın var cezaları"

İsminin açıklanmasını istemeyen bir tur şirketinin otobüsünün şoförü de son günlerde Bulgaristan'da daha önce dünyanın hiçbir yerinde yaşanmamış cezalar yediklerini söyledi.

Ülkeye giriş ve çıkışlarında sorun olmaması adına ismini vermek istemediğini ifade eden şoför, "Cam da küçük bir çizik var hop gelsin 3 bin avro para cezası, kaza ve arıza anında giyilen fosforlu yelek neden kırmızı değil de yeşil gelsin 2 bin 500 avro ceza. Daha neler neler... 15-20 arkadaşımız son günlerde ömründe yemedikleri cezaları yediler. Bu nasıl bir anlayıştır?" diye konuştu.

Kaynak: AA