TÜREY KÖSE/AYŞE SAYIN

ANKARA - Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlunu ziyareti sırasında tutuklu vekilsorunu üzerinde dururken Kabul edilemez, mazur gösterilemez. Eğer tam üyelik sürecinde başka bir ülkede bu durum olsa üyelik görüşmeleri kesilirdidedi. CHP, MHP ve BDP liderlerini ziyaretinde Başbakan Tayyip Erdoğanınbaşlangıçtaki Erdoğan olmadığınıvurgulayan Schulz, Bizi köklü reformlar yapacağına inandırmıştı. Ancak taktik reformlar yapıyoreleştirisini dile getirdi.

Schulzun dün muhalefet partilerinin liderleriyle görüşmesinde, tutuklu milletvekilleri, AB konusunda iktidarın samimiyetsizliği ve yeni anayasa konuları gündeme geldi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu, Schulzun Kılıçdaroğlu ile görüşmesinde, Bu benim en önemli görüşmemdir, dostlar arasındayım, dedi. Şahsen Türkiyenin AB üyeliğini koşulsuz desteklediğini söyledi. Ancak, AB üyeliğine yönelik heves ve reform hareketlerinin özellikle Türkiye bakımından maalesef azaldığını, hatta durduğunu söyledi açıklamasını yaptı. Schulz, Kılıçdaroğlunu Brüksele de davet etti. Loğoğlu, Schulzun tutuklu milletvekilleri konusunda Bu, hiçbir şekilde kabul edilemez. Mazur görülemez. Demokratik hukuk devletlerinde böyle bir şey olmazdediğini aktardı.

‘Gerçekler başka’

Schulzun iktidarın ABye yaklaşımı ve reformlar konusunda dasorunlu, sıkıntılıbir tablo çizdiği öğrenildi. Schulz, İktidarın AB konusundaki tutumunu anlayamıyoruz. İlk dönemlerinde sanki reform yapıyor gibi görünüyordu, ama sonra ikinci dönemde çok farklı bir tablo ortaya çıktı. Reformlar durdu. Demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan haklarında ciddi gerilemeler var. Hükümetin bize geldiği zaman başka bir yüzü var, Türkiyedeki gerçekler başka derken, Kılıçdaroğluna Hükümet içinde AB konusunda iki kanat mı vardiye sordu. Kılıçdaroğlu da Hükümetin tek yüzü var, antidemokratik yüzükarşılığını verdi.

BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak ile görüşmesinde AB süreciyle ilgili memnuniyetsizliğini dile getiren Schulz, yeni anayasa yazım süreciyle ilgili de Yeni anayasa AB Temel Haklar Şartına yüzde 100 uyumlu olmalıdır. Türkiye, AB değerlerini yeni anayasada içselleştirmelidir. Çünkü AB üyesi olmak isteyen Türkiyedirgörüşünü dile getirdi. Erdoğanın demokratikleşme ve reformlar konusundaki tutumunu da eleştiren Schulz, Başlangıçtaki Erdoğan ile şimdiki Erdoğan arasında fark var. Böyle demokratikleşme olmaz görüşünü dile getirirken hayal kırıklığı yaşadıklarını bildirdi.

BDP heyeti ise Uludere, KCK davası ve tutuklu vekiller konusundaki görüşlerini anlattı. Schulz, tutuklu vekil sorununa değinirken Bağımsız Diyarbakır Milletvekili Leyla Zanaya 10 yıl hapis cezası verilmesine tepki göstedi. Schulz, Zanaya verilen hapis cezası gündemimizdedir ve takipçisi olacağız. Muhalefetin tutuklu olduğu bir ülkenin ABye aday olması yakışmazdedi.

‘Türkiye’yi çırağa mı emanet ettiniz?’

Schulz daha sonra MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüştü. Görüşmede Schulz, AKP iktidarının yaptığı çalışmaları nasıl değerlendirdiği sorusu üzerine Bahçeli, Türkiyenin 80 yıldan bu yana önemli başarılar elde ettiğini ve Türkiyenin demokratik bir ülke olduğu yanıtını verdi. Bahçeli Schulza AKPnin şu an kendisini ustalık dönemiolarak nitelendirdiğini ifade etti. Bunun üzerine Schulz ustalık döneminin ne demek olduğunu anlamadığını belirterek Madem bu ustalık dönemiyse geçen yıllarda nasıl bir yönetim vardı? Türkiyeyi bir çırağa mı emanet etmiştinizdiye sordu. Bahçeli, AKPnin geçmiş dönemlerini çıraklık ve kalfalık dönemiolarak tanımladığını belirtmesi üzerine Schulz, bu tanımlamalara bir anlam veremediğini ifade etti. Schulz, geçmişte MHPye yönelik önyargıları bulunduğunu dile getirerek Partinizin 1970lerde Almanyada yaptığı toplantılara tepki koymuşluğum vardır dedi. MHPyi ziyaret etmekten memnuniyet duyduğunu belirten Schulza, Bahçeli de espriyle karşılık vererek Bizim tanınmamız biraz zor oluyor, ama tanındıktan sonra güçlü dostluklar kuruyoruz dedi.

Schulz, Kılıçdaroğlu’nu ziyaret etti.