TUNUS

Şiddet olayları ve çatışmalara sahne olan bazı Afrikalı ülkeleri, yaralarını sarmak ve istikrara kavuşmak amacıyla uluslararası güçlerle iş birliği yapıyor. Kıtadaki BM İstikrar misyonları, yıllardır Afrika ülkelerinde konuşlanmış durumda.

Fildişi Sahili'nde silahlı gruplar arasında 2002'de patlak veren iç savaşı sonlandırmak amacıyla 2004'te ülkedeki mesaisine başlayan ONUCI, 13 yılın ardından geçen hafta görevini tamamladı.

ONUCI ayrıca, ülkede 2010'da yaşanan şiddet olaylarıyla da mücadele etmişti. Fildişi Sahili'nde 28 Kasım 2010'daki Devlet Başkanlığı seçimini kaybeden Laurent Gbagbo, tüm uluslararası çağrılara rağmen görevi, seçimin galibi Alassane Vattara'ya devretmemiş ve ülkede siyasi krizle güvenlik krizi çıkmış, şiddet eylemlerinde 3 bin kişi ölmüştü.

Öte yandan BM, İstikrar misyonlarıyla Afrika'da 8 ülkede daha istikrarı sağlama çabalarına devam ediyor.

Misyonlara dünyanın dört bir yanından destek veriliyor

BM verilerine göre, istikrar misyonlarına destek veren Afrika ülkeler arasında, Etiyopya, Ruanda, Burkina Faso, Senegal, Gana, Tanzanya, Nijerya, Çad, Nijer ve Kamerun yer alıyor.

Asya ülkeleri arasında, Pakistan, Bangladeş ve Nepal; Avrupa ülkeleri arasında da İtalya, Fransa, İngiltere, İspanya, İrlanda ve Finlandiya bulunuyor.

Misyonlara, Çin ve ABD'de de destek veriyor.

Muhabir: Gülbahar Sayım

Kaynak: AA