Son 32 yılın 30 yılını hapiste geçirdi. Eğer Adalet Bakanlığı'na yapılan başvuru da kabul edilmezse 2025'e kadar hapis yatacak!

İlk olarak 1979'da cezaevine girdi ve 36 yıla mahkum oldu. O günden bugüne Türkiye’de darbe oldu, hükümetler değişti, Sıkıyönetim Mahkemesi kalmadı, DGM’ler kaldırıldı, Anayasaya yapıldı... Birkaç yıldır da ülkemizde demokrasi kavramı , darbelerle hesaplaşma konuları sürekli gündeme geliyor. Ancak Tahir Canan hala hapiste...

Kendisine yöneltilen suçlamayı hiçbir zaman kabul etmeyen ve suçu işlediğine dair hiçbir somut delil öne sürülmeyen Canan, "Şartlı Tahliye Yasası" ile 1991'de serbest bırakıldı.

Üç çocuk sahibi olan Tahir Canan, tahliye edildikten sonra, iki yıllık özgürlüğü sırasında bir çocuk sahibi daha oldu. Ne var ki, İmren Kaya ismini verdiği dördüncü çocuğu kendisini cezaevi dışında hiç göremedi; çünkü Canan, 1993'de Türkiye Devrimci Komünist Partisi'nin (TDKP) üyesi olduğu iddiasıyla tekrar tutuklandı ve 12,5 yıla hüküm giydi.

Şartlı olarak tahliye edilen Canan'ın, verilen bu ceza nedeniyle önce 12,5 yılı, sonra önceden aldığı 36 yılı yatmasına karar verildi.

Ancak 12,5 yıllık cezası tüm sonuçlarıyla birlikte 2003'te ortadan kalkan Canan, 36 yıllık cezasının kalan kısmını çekmeye halen devam ediyor. Canan'ın ailesi ve avukatları ise tüm sonuçlarıyla birlikte ortadan kalkan 12,5 yıllık ceza nedeniyle Tahir Canan'ın şartlı tahliyesinin yandığını söylüyor ve ekliyor: "Eğer söz konusu ceza, sonuçlarıyla birlikte ortadan kalktıysa, şartlı tahliyesinin geçerli olması ve 36 yıllık cezasının affedilmiş olması gerekmez mi?"

Top Adalet Bakanlığı'nda
Son olarak Kanun Yararına Bozma Bürosu Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne yapılan başvuru da reddedilince, Tahir Canan'ın avukatı Yıldız İmrek Koluaçık tarafından Adalet Bakanlığından ‘Yazılı Emirle Bozma’ talep edildi.

Avukat Koluaçık bu aşamadan sonra tahliye talepleriyle ilgili mütalaanın Adalet Bakanlığı'na gönderileceğini ve Bakanlık tarafından taleplerinin yerinde görülmesi durumunda da tekrar Yargıtay'a gönderileceğini, son kararın da burada verileceğini söyledi.



'Babam hukusal komediler yaşamakta'


Konuyla ilgili muhalifgazete.com'a açıklama yapan Tahir Canan'ın oğlu İlhan Canan "Ülkemizde sürekli olarak Demokrasi,İnsan Hakları,Hukukun üstünlüğü bireysel hak ve özgürlükler ve Anayasa değişiklikleri konuşulmakta,Avrupa birliği standartlarına erişmekten bahsedilmekte ve her ortamda İnsan Haklarının önemine vurgu yapılmaktadır.

İşte böyle bir ülkede babam tamamen hukusal komediler yaşamaktadır. Yetkili mahkemeler yetki kullanmazken, yetkisiz mahkemeler alehte yetki kullanarak yaklaşık 30 yıldır cezaevinde yatmakta olan 58 Yaşındaki babamı cezaevinden bırakmamakta ısrar etmektedir. Bu ısrarında HUKUKİ değil tamamen SİYASİ nedenlere dayandığını düşünmekteyiz.

Bizler Türkiye Cumhuriyeti devletinde 21. Yüz Yılda kafaların değiştiği görmek istiyoruz. Hukuka güvenmek ve Adalet istiyoruz" dedi.