Yeşim TURAN
Yeşim TURAN
29 Ocak 2018 Pazartesi 12:52
'Bilgin' efsane 'Caş'ın tahtına gözünü dikti

BURSA - HÜSEYİN YEŞİLKAVAK

Aygır olarak hizmet verdiği TİGEM'e bugün kadar 420 yavrusuyla 46 milyon lira gelir getiren Türk atçılığında efsane olarak nitelendirilen Arap atlarından "Caş"ın geçen yıl yaşamını yitirmesinin ardından en yakın rakibi "Bilgin", 346 yavrusuyla işletmeye 44 milyon lira kazandırdı.

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Karacabey İşletmesi Atçılık Şube Şefi Muhammed Yalçınkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, işletmelerinde 12 aygırla Türk atçılığına yeni şampiyon taylar yetişmek için çalıştıklarını söyledi.

Aygır kadrolarında yer alan Arap atlarının hepsinin geçmişlerinde önemli başarılar elde ettiklerini ve bu başarılarıyla atçılık camiasında yakından tanındıklarını belirten Yalçınkaya, "Bunların arasında Bilgin de var. Bilgin, camiamıza büyük hizmetler veren aygırımız. Camia insanları yakinen tanırlar. Taylarının koşu performansı çok yüksektir. Sahaya Bilgin'in tayı çıktığı zaman insanlar ayrı bir gözle bakarlar, çünkü performansları yüksektir. Uzun süre koşma kabiliyetleri vardır. Bundan dolayı insanların ayrı bir ilgi ve alakaları bulunur." dedi.

Yalçınkaya, annesi "Hamde 46", babası "Serhanbey" olan 25 yaşındaki Bilgin'in 18 yıldır işletmelerinde aygır olarak hizmet verdiğini anlatarak, şunları kaydetti:

"Sağlığı gayet yerinde. Bundan sonra da hizmet vermeye devam edecek. Şu an sahada 346 tayı mevcut. Genel itibarıyla bakıyorsunuz bugüne kadar yavrularıyla işletmemize 44 milyon lira gibi bir gelir sağlamış. Geçen yıl yaşamını yitiren Türk atçılığının önemli isimlerinden 'Caş' yavrularıyla 46 milyon lira gelir kazandırmıştı. Bilgin'in daha da kazandıracağına inanıyoruz. Bilgin, Seglavi familyasının temsilcilerinden. Bu familyanın Türkiye'deki top 10 listesinde ilk sıradaki aygırımız."

"Kurtel'' de babasının yanında

Yalçınkaya, Bilgin'in 346 yavrusundan en önemlilerinden olan "Kurtel'' in de işletmelerinde babasıyla artık aygır olarak hizmet vermeye başladığını anlattı.

Şu an 10 yaşında olan "Kurtel" in doğduktan 1 ay sonra annesini kaybettiğini dile getiren Yalçınkaya, şöyle devam etti:

"Annesiz büyüdü. Burada biz baktık. Haramızın yetiştirmesi. Büyüyünce 'İstanbul satışı' diye tabir ettiğimiz 'elit' satışlarımızda sattık. Sahada çok güzel koştu, yüzümüzü güldürdü. Hem babasının hem de işletmemizin medarı iftiharlarından oldu. Biz aygır olarak alacağımız zaman annesine, babasına, sülalesine baktığımız gibi, koşu performansına da bakıyoruz. 'Büyük koşular' diye tabir ettiğimiz koşuları kazanması gerekiyor. Bunları da kazandı. Genel Müdürlüğümüz uygun gördü, işletmemize aldılar. Aygır kadromuzda kullanmaya başladık. Çok da güzel tayları oluyor. Şu an 40 tayı var. Biz işletmemizdeki aygırlarımıza çok fazla kısrak vermiyoruz. İşletme kadromuzda bulunan 150 kısrağımız var, 25'ini 'Kurtel' tohumluyor. Bu sene için de 25 kısrağımızla çiftleştirme yapacağız."

Kaynak: AA

Son Güncelleme: 29.01.2018 12:52
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.