Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Nükleer Güvenlik Zirvesi’ne katılmak için Güney Kore’ye hareketinden önce “terör örgütüyle mücadele, siyasi uzantısıyla müzakere” açıklamasıyla gündeme gelen muhataplık tartışmasına BDP’nin olumlu baktığı belirtildi. BDP, muhataplık meselesini konuşabilmek için Başbakan Erdoğan’ın Türkiye’ye dönmesinden sonra randevu talep edecek ve İmralı ile Kandil’le görüşebilmek için gerekli koşulların yaratılmasını isteyecek. Taraf ’a konuşan BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, BDP ve DTK Eşbaşkanları olarak Öcalan’la görüşmek için Adalet Bakanlığı’na yaptıkları başvuruya olumlu yanıt verilmesini istedi.

İmralı ve Kandil’le görüşelim

Taraf ’ın üst düzey bir BDP yöneticisinden edindiği bilgiye göre, son günlerde gündeme gelen ve Başbakan Erdoğan’ın da olumlu baktığını açıkladığı Kürt sorunun çözümü konusunda yeni strateji tartışmaları BDP’de de olumlu karşılandı. Türkiye’ye döndükten sonra Başbakan’la görüşecek olan BDP, muhataplık meselesini gündeme getirecek. BDP, Başbakan’dan muhataplığı aktif yürütebilmeleri için İmralı’da PKK lideri Abdullah Öcalan’la, Kandil’de ise örgütün üst düzey yöneticileriyle görüşmek için imkan yaratılmasını isteyecek. Görüşme olumlu geçerse, BDP Kürt sorununun çözümü konusunda aktif inisiyatif alacak. Muhataplık meselesini sorduğumuz, BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, sorunun çözümü konusunda BDP’nin her türlü müzakereye açık olduğunu dile getirdi. Başbakan Erdoğan’ın “siyasi uzantıları” sözüne değinen Kışanak, “Başbakan bizimle müzakere etmek istiyorsa bu aşağılayıcı dilden vazgeçmeli” dedi. Kışanak, konuşmasında özetle şunları kaydetti: “Kürt sorununu müzakereci bir yöntemle çözmek istiyorsanız buna BDP de, Kandil de, İmralı da hazırdır. Bu iktidar müzakereci olsun, BDP rolünü oynamaya, silahları susturmaya, bunun koşullarını yaratmaya hazırdır... Tek muhatap BDP olacaksa İmralı ve Kandil’le görüşmeden, barış nasıl olacak, silahlar nasıl susacak? Bizi mutahap alıyorlarsa, İmralı ve Kandil’le doğrudan temas kurulmasının yolunu açmalılar. Sayın Öcalan’la görüşebilmek için BDP ve DTK Eşbaşkanları olarak yaptığımız başvuru Adalet Bakanlığı’nda duruyor. Başvurumuzu değerlendirip olumlu yanıt versinler. İsterse hükümet de, birkaç kişiyi dahil edebilir. Bizimle birlikte gönderebilir. Meclis’te bir heyet de oluşturulabilir.”

Öte yandan NTV ’nin muhataplık meselesine ilişkin sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, BDP’ye, “İnisiyatif kullanın, PKK’dan bağımsız hareket edin. Eğer aklınızı ve iradenizi rehin verirseniz, sizinle oturup konuşmanın ne size ne de bir başkasına faydası olur’’ dediklerini söyledi. Bozdağ, “BDP’nin bu çizgide olmasının hem BDP hem de Türkiye açısından yararlı olacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

TARAF