BERLİN

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Sultanahmet'teki terör saldırısının asıl hedefinin Türkiye ve Türk ekonomisi olduğunu belirtti.

Şimşek, Almanya'da Die Welt gazetesine verdiği demeçte, daha önce Ankara'da da bir DAEŞ üyesinin Türkiye'ye saldırdığını anımsatarak 'Şimdi yeniden bir saldırı olmasının sebebi, Türk Ordusu'nun Suriye'de DAEŞ'e karşı mücadelesinin artmasında yatıyor. Saldırının asıl hedefi Türkiye ve Türk ekonomisidir' dedi.

Terör saldırısının doğrudan Almanlara yönelik olduğuna ilişkin ipucu bulunmadığını belirten Şimşek, saldırıda hayatını kaybedenlerin Alman turist grubundan olduğunu ancak yaralılar arasında başka milletlerden de kişilerin bulunduğuna işaret etti.

Şimşek, saldırganın kimliğinin kısa sürede ortaya çıkarılmasına ilişkin bir soruya 'Güvenlik kameralarından dolayı hızlı bir şekilde bilgimiz oldu. Tüm büyükşehirlerde kameralar yerleştirilmiş durumda. Ayrıca, bize gelen tüm Suriyeli sığınmacıların fotoğrafları, bilgi bankamızda var' cevabını verdi.

Türkiye'deki sığınmacı sayısının 2 milyon 411 bin olduğuna dikkati çeken Şimşek, en büyük göç dalgasının DAEŞ Kobani'yi kuşattığında yaşandığını ve 198 bin kişinin Türkiye'ye geldiğini aktardı. Şimşek, orada bile tüm gelenlerin kimlik bilgileri, fotoğrafları, parmak izleri ve DNA örneklerinin başarıyla alındığına dikkati çekti.

Muhabir: Erbil Başay

Kaynak: AA