BAKÜ

Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, Azerbaycan'ın, 15 Temmuz öncesinde başlayan Fetullahçı Terör Örgütü (FE) ile mücadele sürecinde Türkiye'yi başından beri desteklediğini, bu desteğin 15 Temmuz sonrasında da artarak devam ettiğini söyledi.

Büyükelçi Özoral, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla düzenlediği basın toplantısında, Ermeni birliklerin açtığı ateş sonucu biri 2 yaşında iki Azerbaycanlı sivilin hayatını kaybetmesi nedeniyle taziyelerini bildirerek, bu hain saldırıyı şiddetle kınadığını vurguladı.

Özoral, 15 Temmuz 2016'da Türk milletinin karşı koymasıyla boşa çıkarılan hain darbe girişiminin, Türkiye'nin varlığına yönelik bugüne kadar sergilenen çeşitli oyunların en önemlilerinden biri olduğunu belirtti.

O gece darbecilerin gösterdiği vahşet ve ihanetin dünyada eşi benzeri bulunmadığını ifade eden Özoral, darbecilerin devletin bütün kuruluşlarını bombalamaktan çekinmediklerini hatırlattı.

"Bu kişilere insan demek mümkün değil"

Özoral, ortaya çıkan ifade ve video kayıtlarından darbecilerin vicdan duygusundan hiçbir şekilde nasiplenmemiş, sadece ve sadece Pensilvanya'daki liderlerinin emirlerini uygulayan birer robot haline dönüştüklerinin görüldüğünü aktararak, bu kişilere insan demenin mümkün olmadığının altını çizdi.

Türk demokrasisi açısından 15 Temmuz'un önemli sınav olduğuna dikkati çeken Özoral, şunları anlattı:

"Türk milleti Sayın Cumhurbaşkanımızın (Recep Tayyip Erdoğan) arkasında tek yürek olarak darbecilere karşı büyük fedakarlıkla hayatları pahasına demokrasiyi savunmuştur. 15 Temmuz sonrasında devam eden demokrasi nöbetlerinde de bu anlayış aynı şekilde devam etmiş, farklı görüşlerdeki Türk vatandaşları bir araya gelerek devlet ve milletlerini korumak için ellerinden gelen fedakarlığı göstermiştir. Hatta vatandaşlarımız tankların önüne yatarak darbecilerin önünü kesmiş, kendi bedenlerini siper etmişlerdir. Türk milleti 15 Temmuz sınavını çok büyük bir başarıyla atlatmıştır."

"Türkiye daha da güçlendi"

Türkiye Cumhuriyeti açısından 15 Temmuz'un önemli dönüm noktası haline geldiğine işaret eden Özoral, kendisini "Mesih" ve "peygamber" ilan eden bir sapkının peşinden giden darbeci hainlerin devlet ve toplum içinden temizlenmesinin elzem olduğunu vurguladı.

Özoral, "15 Temmuz süreci Türkiye'yi zayıflatmamış, aksine eskisinden de güçlü duruma getirmiştir. Darbe girişiminden bir yıl sonra Türkiye ekonomisi eskisinden çok daha hızlı büyümektedir. Türkiye'nin bütün ekonomik göstergeleri istikrarlı ve güvenli biçimde devam etmektedir. Türkiye'nin terörle mücadelesi son bir yılda kararlılıkla devam etmiştir. Bugün itibarıyla Türkiye'de meydana gelen terör olaylarında bir yıl öncesine göre ciddi azalma vardır." diye konuştu.

"Azerbaycan, FETÖ ile mücadelede Türkiye'yi başından beri destekledi"

FETÖ mensuplarının sadece Türkiye'de değil, dünyanın birçok ülkesinde yoğun örgütlenme faaliyeti gerçekleştirdiğini hatırlatan Özoral, bu nedenle FETÖ ile mücadelenin sadece ülke içinde sınırlı olmadığını belirtti.

Yurt dışında da bu örgüte karşı yoğun mücadelenin devam ettirildiğini bildiren Özoral, "FETÖ ile mücadele konusunda Azerbaycan makamları Türkiye'ye her zaman en büyük desteği sağlayan ülkelerin başında gelmiştir. Darbe girişimi gecesi Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev, Sayın Cumhurbaşkanımızı ilk arayan ve desteklerini bildiren liderlerden biri olmuştur. Azerbaycan 15 Temmuz öncesinde başlayan FETÖ ile mücadele sürecinde Türkiye'yi başından beri desteklemiş, bu desteğini 15 Temmuz sonrasında da artırarak devam ettirmiştir. Azerbaycan, hükümetiyle, halkıyla Türkiye'ye her zaman destek olmuştur, bundan sonra da destek olmaya devam edeceğine en ufak şüphemiz yoktur. Bu nedenle Azerbaycan yöneticilerine ve halkına sonsuz şükranlarımı sunuyorum." ifadelerini kullandı.

Muhabir: Ruslan Rehimov



Kaynak: AA