STOCKHOLM

Norveç'te gerçekleştirdiği iki ayrı terör saldırısında 77 kişiyi öldüren Norveçli aşırı sağ görüşlü terör sanığı Anders Behring Breivik'in başkent Oslo'daki Bölge Mahkemesi'nde 19 Nisan'dan bu yana devam eden davasının bugünkü son duruşmasında, ilk önce Breivik'in avukatları savunmalarını yaptı.
Avukat Geir Lippestad'ın okuduğu son savunmada, mükekkili Breivik'in akli dengesinin yerinde olduğu üzerinde durdu. Savunmada, dün mütalaasını veren savcının öne sürdüğü gibi Breivik'in psikiyatr hastası olmadığını, cezai ehliyetinin yerinde olduğunu belirterek, müvekkilinin tedavi için psikiyatri kliniğine gönderilmemesini, bunun yerine eylemlerinden dolayı mümkün olan en hafif hapis cezasına çarptırılmasını istedi.
Breivik ise son gününde avukatının yaptığı savunmayı sakin bir şekilde yerinde oturarak ve notlar alarak dinledi.

Karar 24 Ağustos'ta
Breivik de saldırılardan sonra kendisini 37 uzmanın kontrol ettiğini ve bunlardan 35'inin kendisi hakkında hasta olmadığını söylediklerini öne sürerek, "Akıl sağlığım yerinde, psikiyatr hasta değilim" dedi.
Avukatların son savunması ve Breivik'in son sözünü söylemesinin ardından mahkeme heyeti kararını vermek üzere duruşmanın sona erdiğini açıkladı. Mahkeme Başkanı, Breivik ile ilgili kararını 24 Agustos'ta açıklayacağini duyurdu.