LONDRA

Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) Daimi Temsilcisi Büyükelçi Selim Yenel, İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden Financial Times'ın (FT) mektuplar sayfasında yayımlanan makalesinde, FT'nin hafta başındaki "AB-Türkiye ilişkilerinde dönüm noktası yaklaşıyor" başlıklı haberine dikkati çekti.

Mektubunda, AB ve Türkiye arasındaki ilişkilerin birkaç fırtınalı dönemden geçtiğini hatırlatan Yenel, "Bununla birlikte, ilişkilerin tamamıyla çökmesinin engellenmesi için her zaman yeni bir yol bulduk. Katılım öncesi fonların kesilmesi gibi bazı tedbirlerin de aralarında bulunduğu, hali hazırda neredeyse mevcudiyeti olmayan müzakereleri, durdurmaya, askıya almaya, dondurmaya yönelik öneri eğilimindeki Avrupa Parlamentosu'nun tutumu beni endişelendiriyor." ifadesini kullandı.

Yenel, bu yöndeki bir çözümün ilişkiler üzerinde olumsuz etkisi olacağı uyarısında bulunarak, "15 Temmuz'da önlenen darbenin derinliği ve kapsamını, ve bunun ardından alınan tedbirlerin gerekçelerini açıklamada zorluk yaşamış olabiliriz, bu doğru. Bu travmatik deneyim boyunca, AB'nin de Türkiye'ye, birliğe aday bir ülkeye empati göstermediği de doğru. Biz, bu dramatik durumla başa çıkarken dahi, Türkiye halen vizesiz seyahatin gerektirdiği tüm kıstasları karşılamanın bir yolunu bulmaya çalışıyor. Aynı zamanda göçmen anlaşmasına yönelik taahhütlerimizi yerine getirmeye de devam ediyoruz. Her iki tarafın da daha fazla diyalog ve anlayışa ihtiyaç duyduğu bir dönemde, Avrupa Parlamentosu'nun önyargılarını uzakta tutmak istediğini göstermesi ve de ileriye yönelik daha iyi bir yol aramak için elini uzatması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

FT, pazartesi günü yayımladığı analiz haberinde, Avrupa Parlamentosu'nun bu hafta içinde Türkiye'nin AB üyeliği konusuna odaklanacağını belirterek, bu hafta yaşanması öngörülen gelişmelerin AB-Türkiye ilişkilerinde bir dönüm noktası teşkil edeceği değerlendirmesinde bulunmuştu.

Muhabir: İnci Gündağ

Kaynak: AA