Alışveriş merkezlerindeki eş kullanma alanlarının ve 400 metrekareden iri dağınık işletmelerin görünür kısımlarına, acele tıbbi karışma ünitesiyle iletişimi getirmek amacıyla ehliyetli sayıda acil tıbbi boyut butonu yerleştirilecek.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Alışveriş Merkezleri Hakkında Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Alışveriş merkezlerinin özellikleri ile açılış, çalışkanlık ve denetimlerine müteallik kökler ve esasları düzenleyen yönetmelik, bu merkezlerin maliki ile yönetiminin, izinli idarelerin ve öteki ilgilendiren gurur ve şirketlerin fariza ve sorumluluklarını kapsıyor.

Yönetmeliğe göre, alım satım merkezinde kullanması parasız toplumsal ve kültürel aktiflik alanı, acele tıbbi karışma ünitesi, tapınma yeri, evlat ihtimam odası, evlat dubara piyasası ve tatil alanlarıyla kolektif kullanma, sığınma yahut yararlanma düşüncesince mecburi bulunan öteki alanlar oluşturulacak.

Alışveriş merkezi otoparkının alıcılar ve alım satım merkezi içerisindeki perakendeciler dışında kullanımını hudutlandırmak amacıyla alım satım merkezi yönetimince kesiksiz kullanıma müteallik ücretlendirme yapılabilecek.

Acil tıbbi boyut butonu yerleştirilecek

Acil tıbbi hallerde geçmiş müdahalenin yapılabilmesi ve gerekseme şeklinde en yaklaşan hastaneye sevkin sağlanabilmesi amacıyla alım satım merkezinin hazırlop ulaşılabilir kuma durumunda minimum 20 metrekare büyüklüğünde acele tıbbi karışma birimi oluşturulacak. Acil tıbbi karışma ünitesinin girişinde Acil Tıbbi Müdahale Ünitesi yazısı ve göstergesi toprak alacak. Acil tıbbi karışma ünitesinin noktayı manipülasyon levhalarıyla gösterilecek.

Satış piyasası 20 bin metrekarenin altında bulunan alım satım merkezinde minimum kuma acele tababet teknisyeni yahut acele tababet teknikeri; 20 bin ila 50 bin metrekare bulunan alım satım merkezinde minimum birer acele tababet teknisyeni ve acele tababet teknikeri yahut acele tababet teknikeri bulunamayan hallerde minimum 2 acele tababet teknisyeni; satı piyasası 50 bin ila 100 bin metrekare bulunan alım satım merkezinde minimum birer acele tababet teknisyeni ve acele tababet teknikeri; satı piyasası 100 bin metrekare ve üstünde bulunan alım satım merkezinde ise minimum birer acele tababet teknisyeni ve tababet doktoru bulundurulacak.

Çocuk dubara alanları oluşturulacak

AVM'lerde hazırlop ulaşılabilir yerlerde, rastgele katta 10 metrekareden az olmamak kabil ehliyetli büyüklükte ve sayıda, ortamında lavabosu, madun tahvil ünitesi, emzirme koltuğu ve darağacı bulunan, ehliyetli iklimlendirme ve hıfzıssıhha şartlarına eş ehliyetli sayıda evlat ihtimam odası oluşturulacak.

Alışveriş merkezinde 0-10 gözyaşı grubu evlatların dubara oynaması düşüncesince gözyaşı gruplarına layıkıyla ayrıştırılmış biçimde, ebeveynlerin evlatlarının nezaretini sağlayabileceği yurt bölgeleri mevcut yaralanma ve kazalara gönül rahatlığı asayiş tedbirleri alınmış, ehliyetli sayıda evlat dubara piyasası oluşturulacak.

Satış piyasası 100 bin metrekarenin altında bulunan alım satım merkezinde minimum 30 metrekare; 100 bin metrekare ve üstünde bulunan alım satım merkezinde ise minimum 50 metrekare büyüklüğünde, ortamında lavabosu bulunan, ehliyetli iklimlendirmeye ve gereksinimi karşılayacak öteki niteliklere sahip, avrat ve rical düşüncesince değişik olacak şekilde, park noktayı dışında edinmek kabil ve alım satım merkezinin hazırlop ulaşılabilir durumunda tapınma noktayı bulundurulacak.

Kaynak: AA