ORDU

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Giresun'da düzenlenecek bazı programlara katılmak üzere geldiği Ordu-Giresun Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Londra'daki terör saldırısına ilişkin bir soru üzerine Canikli, "Bu saldırı esasında terörle mücadelenin sadece bir ülkenin, bir bölgenin yapabileceği bir mesele olmadığını ve küresel ölçekte samimiyetle bütün demokratik, hukukun üstünlüğüne inanan ülkelerin terörle topyekun mücadele etmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Londra'daki yaşadığımız hadise maalesef bunlardan biri." ifadelerini kullandı.

Canikli, terörle mücadelelerinde İngiliz halkının yanında olduklarını vurguladı.

Bu konuda konuşmaktan çok icraatin önemli olduğunu anlatan Canikli, "Herkes teröre karşı olduğunu söylüyor, konuşmaya sıra gelince mangalda kül bırakmıyorlar ama bunların çok fazla önemi yok. Artık terörle mücadelede de sözün bittiği yerdeyiz. Bundan sonra icraat önemli. Ülkelerin ne dedikleri değil, teröre karşı nasıl tavır aldıkları, gerçekten samimiyetle, kararlılıkla üzerine gidip gitmedikleri son derece önemli." değerlendirmesini yaptı.

Terör saldırısını kınayan Canikli, İngiltere halkına başsağlığı ve "geçmiş olsun" dileklerini iletti.

"Bundan kurtulmanın yolu birlikte mücadele etmektir"

Canikli, Almanya'nın PKK terörüne, Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) verdiği desteklere, Hollanda, Belçika veya Avusturya'nın bu konudaki desteklerine işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Londra'daki saldırıyı yapanlar bu örgütler değil gibi bir açıklamanın anlamı yok. Bunu izah etmekte yetersiz kalıyor. Dolayısıyla terör örgütlerinin hepsini bir olarak, hepsinin aynı amaç için faaliyette bulunduğunu dikkate alarak bütün terör örgütlerine karşı hep birlikte mücadele edilmesi gerekir. Burada bir zafiyet ortaya çıkarsa hiçbir ülke terörün bu yıkıcı, kahredici ve öldürücü vuruşlarından kurtulamaz. Bundan kurtulmanın yolu birlikte mücadele etmektir. 'Senin teröristin, benim teröristim' arasında bir ayrım yaparak, Türkiye'nin aslında Avrupa'nın da terörist olarak kabul ettiği terör örgütlerine şu veya bu nedenle kısa vadeli çıkarlar için destek vermek sonuç itibarıyla bütün dünya ve Avrupa için bir tehdittir. Saldırıları da bu çerçevede değerlendirmek gerekiyor."

Terör örgütlerinin faaliyetlerini insanların dengesini bozmak için yaptığına değinen Canikli, "Ümit ediyorum başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkeleri ve diğer bütün dünya ülkeleri teröre ve teröristlere karşı mücadelede samimi olarak dururlar, onlara karşı bu mücadeleyi hep birlikte yürütürler." yorumunu aktardı.

Norveç'in FETÖ şüphelisi 5 askerin iltica başvurusunu kabul etmesi

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, bir gazetecenin, Norveç'in FETÖ şüphelilerine karşı tutumuna yönelik sorusunu şöyle yanıtladı:

"Fetullahçı Terör Örgütü veya diğer terör örgütlerine kucak açmak, destek vermek kabul edilir bir şey değildir. Teröre destek vermek demek insanlığa karşı suç işlemek demektir çünkü terör ve terörist, insanlığa karşı bütün bu saldırılarını gerçekleştiriyor. Dolayısıyla onlara verilen her destek esasında onların akıttığı kana ortak olmaktır. İnsanlığa karşı işledikleri suçlara ortak olma anlamına gelir."

Muhabir: Hayati Akçay

Kaynak: AA