Üniversiteye giriş sınavındaki şifre iddialarına karşı, ÖSYM'ye sınavları yürütmek için şirket kurma yetkisi verecek yasal düzenleme yapılacağı açıklandı. Düzenlemede ÖSYM başkanına ve başkan yardımcılarına şirketlerde aktif sorumluluk alma ve şirketlerden maaş alma yetkisi verildiği dikkat çekti. Uygulamanın aynı zamanda 'şifre' skandalı gibi yolsuzluklarda sorumluluğu ÖSYM'nin üzerinden atmayı hedeflediği görülüyor.

Artık sınav güvenliği şirketlere emanet
Sınav güvenliğinin sağlanması ve sınav maliyetlerinin düşürülmesi gerekçesiyle ÖSYM kanununda yapılacak değişikliklerle ÖSYM kendi şirketini kurabilecek veya mevcut şirketlere ortak olabilecek. Değişiklikle ilgili diğer ilginç nokta ise bu şirketlerin yapacağı her türlü mal ve hizmet alımının Kamu İhale Kanunu’ndan muaf tutulacak olması.

Gündemdeki değişikliklerin yapılması durumunda, ÖSYM başkanlığı, sınavların tamamını veya bir kısmını kuracağı veya iştirak edeceği şirketler eliyle yürütebilecek. Şirket kurulmasına veya kurulu şirketlere iştirak edilmesine, yönetim kurulunun teklifi üzerine Bakanlar Kurulu karar verecek.

Basına yansıyan bilgilere göre, "adaylar arasında adalet ve fırsat eşitliğinin sağlanması" gerekçesiyle, sınav güvenliği ve gizliliği için yalnızca salonlarda değil, soruların hazırlandığı, basıldığı, dağıtıldığı, muhafaza edildiği binalarda da sınav öncesi ve sırasında ‘sinyal karıştırıcı’ ve benzeri diğer cihazlar kullanılacak.

İki yeni başkanlık kuruluyor
Söz konusu değişikliklerin yürütülebilmesi amacıyla ÖSYM’ye bağlı iki yeni başkanlığın da kurulması öngörülüyor. İlk defa yapılacak sınavları tanımlamak, sınav kabul koşullarını belirlemek , sınav takvimi oluşturmak gibi görevler için Dış ilişkiler ve İş Geliştirme Daire Başkanlığı kurulacak. Diğer yandan başvuru merkezleri, sınav koordinasyonu, sınav personeli ve ücretlerinin belirlenmesi işleri için de Sınav Görevlileri Yönetimi Daire Başkanlığı oluşturulacak. Ayrıca ÖSYM'nin yurtdışında yaptığı sınavlar için yine Bakanlar Kurulu kararıyla koordinatörlük açabileceği bildirildi.

ÖSYM yöneticileri şirketten maaş alacak
Yeni düzenlemeyle birlikte ÖSYM başkanı ve başkan yardımcıları kurulacak şirketlerde aktif sorumluluk üstlenebilecekler. Bu sorumlulukları karşılığında şirketten aylık ödeme alacaklar. Ancak bu ücret KİT yönetim kurulu başkan ve üyelerine ödenen miktarları geçmeyecek. Düzenlemeye göre ayrıca başkan ve yardımcıları, daire başkanı, 1. Hukuk müşaviri, basın müşaviri, hukuk müşaviri, ÖSYM uzmanı ve uzman yardımcısı ile şube müdürlerine ‘sınav ücreti’ verilmeye başlanacak.

Yeni düzenlemeyle ÖSYM’nin yaptığı sınavlarda kullanılan soru kitapçıkları ile cevap kağıtlarını saklama süreleri de düşecek. Buna göre soru kitapçıkları 1 yıl yerine 6 ay saklanacak. Cevap kağıtları ise 2 yıl yerine 1 yıl süreyle arşivde tutulacak.

(soL - Haber Merkezi)