Gaziantep’de dün akşam meydana gelen bombalı saldırıda biri çocuk sekiz kişi hayatını kaybetti, aralarında güvenlik güçlerinin de olduğu, dokuzu ağır en az 66 kişi ise yaralandı. Olay, Gaziantep’in Şehitkamil İlçesi’ndeki Karşıyaka Polis Merkezi yakınlarında saat 19:45 sularında meydana geldi. Gaziantep polisinin, 15 gündür telsiz konuşmalarında bomba yüklü bir aracın kente geldiği ve kamu binalarına saldırıda bulunacağı yönünde tüm ekipleri uyardığı belirtildi.

Saldırganlar, Karşıyaka Polis Merkezi yakınına getirip otobüs durağına park ettikleri otomobildeki zaman ayarlı patlayıcıları uzaktan kumandayla infilak ettirdi. Kulakları sağır eden patlamayla birlikte duraktaki iki otobüs alev aldı, çevredeki araçlar hasar gördü, ev ve işyerlerinin camları kırıldı. Aralarında polislerin de bulunduğu pek çok en az 66 kişi yaralanırken ortalık savaş alanına döndü.

Yaralılar, bölgeye sevk edilen ambulanslarla kentte alarma geçirilen hastanelere taşındı. Güvenlik güçleri saldırganların yakalanması için operasyon başlattı.

Ambulans ve itfaiye sevk edildi

Gaziantep Valisi Erdal Ata, konuya ilişkin açıklamasında ilk belirlemelere göre, patlamanın nedeninin bomba yüklü bir aracın infilak ettirilmesi olduğunu söyledi. Patlama nedeniyle ambulans ve itfaiye ekipleri bölgeye sevk edildi. İki halk otobüsü ile iki otomobil parçalanırken, patlamanın etkisiyle çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle söndürüldü.

Patlamanın meydana geldiği bölgedeki MOBESE kayıtlarını inceleyen Gaziantep polisi, patlamadan hemen önce bölgeden koşarak uzaklaştığı belirlenen kişiyi arıyor. Patlamadan sonra bazı vatandaşlar, “Kahrolsun PKK” sloganı attı. Bir grup ise BDP binasına saldırdı. Saldırıda yaralı sayısının fazla olması nedeniyle bayram izninde olan doktorların ve sağlık personelinin de göreve çağrıldığı öğrenildi.

“Arife günü olsa 60 kişi ölebilirdi”

Öte yandan NTV’nin canlı yayınına telefonla katılan Gaziantep Belediye Başkanı Asım Güzelbey, bölgenin Gaziantep’in en işlek caddelerinden biri olduğunu söyledi ve şöyle devam etti: Gaziantep’te böyle bir patlama meydana geldiği için çok üzgünüz. Cadde patlamanın meydana geldiği saatlerde görece az kalabalıktı. Bu saldırı arife günü meydana gelseydi 60 kişi ölebilirdi.”

Arabaların içinde diri diri yandılar

Patlama, Gaziantep’in Şehitkamil İlçesi’nin en işlek yeri olan Korutürk Caddesi’nde meydana geldi. Bomba yüklü araç, Karşıyaka Polis Merkezi’nin karşısındaki otobüs durağının önüne park edildi. Otobüs durağıyla aynı sırada Bellona mağazası bulunuyor. Aracın park edildiği durağa o sırada bayram ziyaretine gidenleri taşıyan üç halk otobüsü yanaşmış durumdaydı. Otobüsler tıklım tıklım doluydu. Zaman ayarlı bombayla patlatılan aracın önünde ve arkasında bulunan araçlar, içindekilerle birlikte adeta eridi. Karşıyaka Polis Merkezi, aracın park edildiği yolun karşısında bulunuyor ve araçla arasında yaklaşık 20 metrelik bir mesafe var.

Bütün gece kan arandı

Türk Kızılay’ı, yaralıların sevk edildiği hastanelere 100 ünite kan gönderdi ve herkesi kan vermeye davet etti. Türk Kızılayı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Malatya Kan Merkezi’nden de 200 ünite kanın acil ihtiyaç için Gaziantep’teki hastanelere sevk edildiği kaydedildi. Açıklamada, “Tedavisi devam eden yaralıların durumu Türk Kızılayı uzman ekipleri tarafından yakından takip ediliyor. Uzman ekipler, kan bağışında bulunmak isteyen vatandaşları da Gaziantep Kan Merkezi’ne bekliyor’’ ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, bölgedeki kan ihtiyacı ile ilgili son verilerin Türk Kızılayı’nın sosyal paylaşım sitesi Twitter’da bulunan hesabından duyurulacağı kaydedildi.

Polis 15 gündür aracı arıyordu

Saldırıya ilişkin çok çarpıcı bir iddia dile getirildi. Gaziantep polisinin 15 günden beri telsiz muhaberelerinde tüm ekipleri bomba yüklü bir aracın kente geldiği ve özellikle kamu binalarına yönelik bir bombalı saldırıda kullanılabileceği yönünde uyardığı öğrenildi. Telsizlerden “Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi öğrencisi olan Şanlıurfa Suruç doğumlu terör örgütü mensubu M.E.Y, 27 E 2778 plakalı araçla Birecik’ten kentimize gelmiştir. Bu araçla kentimizde özellikle kamu binalarına karşı saldırı düzenlenmesi olasılığı vardır” dendi. Diğer bir iddia ise bomba yüklü aracın İstanbul plakalı olduğu yönünde ancak resmî kaynaklar henüz aracın plakasını doğrulamadı.

Cumhuriyet Gazetsi haberi "Bunun adı alçaklık
" manşeti ile verdi.

Polis karakolunun önünde bomba yüklü araç patlatıldı: 8 ölü, 61 yaralı

Gaziantep’te kanlı saldırı

BEKİR ŞAHİN CUMHURİYET

GAZİANTEP (Cumhuriyet) - Gaziantepin Şehit Kamil ilçesinde Karşıkaya Polis Merkezi yakınlarında bulunan bir otobüs durağına bırakılan bomba yüklü otomobil uzaktan kumandayla patlatıldı. Patlama sonucu yanan 2 otobüs ve bir minibüs ve bir otomobilde bulunan 8 kişi yaşamını yitirdi, aralarında polislerin de bulunduğu 61 yurttaş yaralandı. Ölenlerden birinin 2 yaşında olduğu öğrenildi. Saldırıda kullanılan patlayıcıların Suriye’den getirildiği öne sürüldü.

Patlama, kentin en merkezi yerlerinden Şehitkamil ilçesinde Karşıyaka Polis Merkezi önünde saat 19.45 sıralarında meydana geldi. Caddenin en kalabalık olduğu sırada tahrip gücü yüksek patlayıcı yüklü otomobili polis merkezine 10 - 15 metre uzaklıkta park edip ayrılan bir terörist, uzaktan kumandayla bombayı infilak ettirdi. Patlamanın ardından durakta yolcu indirip bindiren 2 halk otobüsü ile yabancı plakalı bir otomobil yanmaya başladı, çevredeki binaların camları kırıldı, araçlar tahrip oldu. Patlamayla alev topuna dönen halk otobüslerindeki yolcular ve çevrede bulunanlar can havliyle araçlardan kendilerini dışarı atmaya çalıştı. Aralarında, Karşıyaka Polis Merkezinde görevli polislerin de bulunduğu çok sayıda kişi yaralanırken, otobüslerde alevler arasından çıkamayan bazı yolcular diri diri yandı. Yaralılar ambulanslarla çevredeki hastanelere kaldırıldı. Bayram nedeniyle izinli doktorlar göreve çağrıldı. Hastaneye kaldırılan yaralılar için şehirde ve sosyal medyada kan bağışı duyurusu yapıldı. Yurttaşlar kan bağışı için hastanelere akın etti. İkinci patlama tehlikesine karşı önlem alan polis, yakınlarından haber alamadığı için bölgeye gelen yurttaşları olay yerinden uzaklaştırdı.

Gaziantep Valisi Erdal Ata, saldırıda 8 kişinin öldüğünü, 61 kişinin yaralandığını söyledi. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey şehirde ilk kez bu kadar büyük bir saldırı gerçekleştirildiğini belirterek Eğer bu saldırı arife günü meydana gelseydi 60 kişi ölebilirdi dedi.

Mustafa Kemal Üniversitesi öğrencisi olan Şarlıurfanın Suruç ilçesi nüfusuna kayıtlı Mehmet Emin Hasandağ adlı kişinin, 2 hafta önce bomba yüklü 27 E 7278 plakalı otomobille Gaziantepe geldiği istihbaratını alan emniyet, tüm birimleri uyarmıştı. Ancak polisin bir türlü ulaşamadığı bu kişinin, saldırıyı düzenlediği değerlendiriliyor. Güvenlik güçleri, bomba yüklü aracı park edip uzaklaşan bir kişinin eşkâlini belirledi.