FRANKFURT

Almanya’da Türklerin kurduğu Yenilik ve Adalet Partisinin (BIG) Genel Başkanı Haluk Yıldız ve ve beraberindekiler, taziye ziyaretinde Savaş Kabasakal’ın ağabeyi Mustafa ve kardeşi Hakan Kabasakal ile görüştü.

Ziyaret sonrası AA muhabirine açıklamalarda bulunan Yıldız, "Kabasakal’ın müdahale sırasında kalp krizi nedeniyle öldüğü" yönündeki polis açıklamasını şüpheli bulduklarını vurguladı.

Olayın üzerinden bir ay geçmesine karşın, detaylı otopsi sonucunun hala açıklanmadığını dile getiren Yıldız, “Biz avukatla irtibata geçeceğiz ailesinin de rızası üzerine. Bu raporu aile de biz de hep birlikte bekliyoruz ama rapor ne olursa olsun yine de bizim için şüpheleri kaldırmıyor çünkü polisin şu ana kadar açıklamış olduğu bir ifade yok. Bu ifadeleri de ancak aile talep edecek.” diye konuştu.

Almanya’nın hukuk devleti olduğuna inandıklarını ifade eden Yıldız, ancak son dönemde göçmenlere yönelik artan saldırılardan dolayı bu konuda Türk halkında bir tereddüt oluştuğuna işaret etti.

Yıldız, böyle şüpheli bir olayda özellikle yerel siyasetin, yerel polis müdürünün ve yerel savcılığın tatmin edici bir açıklama yapmamasının ve tepkisiz kalmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

"Almanya’da bir insan hakları komisyonu kurma kararı aldık"

Bu tür konulara önem verdiklerini ve çeşitli çalışmalar yaptıklarını anlatan Yıldız, şunları kaydetti:

"Dün Köln’de yaklaşık 12 sivil toplum kuruluşunun (STK) katılımıyla bir istişare toplantısı yaptık. Daha ismi netleşmemekle birlikte, Almanya’da bir insan hakları komisyonu kurma kararı aldık. Biz sadece bu komisyonun bir üyesi olacağız. Sonuçta insan haklarının temel taşları buradaki STK’ler olacak. Almanya’da 5 bin civarında Türk STK’si var. Bunların birçoğunun komisyonun içine gireceğini ümit ediyorum."

"Tehdit mektupları alıyorum"

Yıldız ayrıca, çeşitli tehdit mektupları aldığını belirterek, "Birkaç kez Alman televizyonuna çıktıktan sonra tehdit mektupları almaya başladım. Çıktığım günden beri her gün tehdit mektupları alıyorum. Evimdeki posta kutusuna, mail adresime tehdit mektupları geliyor. ‘Ülkeyi terk edin’, ‘Senin de hesabını göreceğiz’ şekline tehditler ve hakaretler alıyorum." ifadelerini kullandı.

Olay

Frankfurt Höchst'te perşembe günü Savaş Kabasakal, boşaltma kararı nedeniyle evine gelen polislerin müdahalesi sonrası hayatını kaybetmişti. Olay sırasında evde olan Hakan Kabasakal, polislerin ağabeyini döverek öldürdüğünü öne sürmüştü.

Frankfurt polisi ise yaptığı yazılı açıklamada, olaya ilişkin savcılığın soruşturma başlattığını duyurmuştu.

Muhabir: Abdulselam Durdak

Kaynak: AA