DURBAN - HÜSEYİN ERDOĞAN/ÖMER KILIÇ

Arçelik AŞ'nin Güney Afrika'daki dayanıklı tüketim malları üretimini yapan iştiraki Defy Appliances'ın Genel Müdürü Hakan Kozan, Güney Afrika'daki faaliyetlerine ilişkin AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, Güney Afrika'nın hedef pazarlarına uygun olduğunu ve 2011'de beyaz eşya üretimi yapan Defy adlı şirketi satın aldıklarını söyledi.

Afrika kıtasında yabancı yatırım miktarının son 10 yılda 4 kat arttığı bilgisini paylaşan Kozan, Arçelik'in, uzun yıllar önce Kuzey Afrika kıtasında yolculuğa başladığını dile getirdi.

Kozan, bunu daha ileriye götürmek için 2011'de Güney Afrika'ya yatırım yaptıklarını ifade ederek bu ülkeyi seçmelerindeki nedeni de kıtada artan yabancı yatırım miktarının en fazla Güney Afrika'da bulunması olduğunu kaydetti.

Güney Afrika'nın diğer Afrika ülkelerine göre daha gelişmiş olduğunu söyleyen Kozan, "Burada tam bizim hedef pazarımıza uygun 110 yıllık geçmişle 3 fabrika ile 2 milyonluk üretim kapasitesine sahip olan Defy markası vardı. 2011'de 324 milyon dolarlık yatırım tutarıyla Arçelik, Defy'ı satın aldı ve 60 milyon doların üzerinde yatırım yaptık. Şimdi Defy'ın üç tane üretim tesisinde toplamda 3 bin çalışan Güney Afrika'da istihdam ediliyor." diye konuştu.

Kozan, Arçelik'in Türkiye, Romanya, Rusya, Tayland, Pakistan ve Güney Afrika'da toplam 18 üretim tesisinin bulunduğunu belirterek 32 ülkede satış, pazarlama ofisleri olmak üzere toplam 146 ülkede faaliyet gösterdiklerini kaydetti.

Defy’ı satın aldıktan sonra bugüne kadar istihdamı yüzde 16, üretimi de yüzde 30 artırdıklarına işaret eden Kozan, gelecek 5 yılda Afrika ülkelerine yaptıkları ihracatı da yüzde 30 ila 40 artırmayı hedeflediklerini söyledi.

"Defy yıl sonunda 34 ülkeye ihracat yapacak"

Kozan, Defy şirketini satın aldıktan sonra yaptıkları 60 milyon dolarlık yatırımla Arçelik'in sahip olduğu teknik bilgi birikimini buraya aktararak tüm ürün gruplarında modernizasyon, yeni ürün ve kapasite yatırımları yapmaya devam ettiklerini kaydetti.

Kozan, "Güney Afrika'yı Afrika'ya açılan kapı olarak görüyorduk ve bunun sonucunu da hızlı aldık. 2011'de yalnızca 8 ülkeye ihracat yapan Defy, bugün 25 Afrika ülkesine, küçük çaplı da olsa Avustralya ve bazı Ortadoğu ülkelerine de ihracat yapıyor. Yıl sonuna kadar bu sayı 34 ülkeye çıkacak. Bu şekilde Arçelik, Afrika kıtasından cirosunu son 5 yılda 6 kat artırdı." ifadelerini kullandı.

Defy'ı satın aldıklarında üretilen ürünlerin fazla elektrik tüketen E sınıfı olduğunu anımsatan Kozan, "Yapılan yatırımlarla ürün gruplarını yenileyerek yüzde 50 tasarruf sağlayan A'ya yükselttik. Şimdi de yüzde 60 tasarruf sağlayan A+ ürünleri 1 Haziran itibarıyla devreye aldık. Bu tarih itibarıyla tüm buzdolaplarımız A+ olacak." diye konuştu.

Güney Afrika'daki sosyal projeler

Kozan, Arçelik AŞ'nin "Dünyaya saygılı, dünyada saygın" vizyonu çerçevesinde sosyal projelere önem verdiğini belirterek sağlıktan eğitime kadar birçok alanda projelerinin bulunduğunu kaydetti.

Güney Afrika'da her evde en az bir ürünlerinin bulunduğuna dikkat çeken Kozan, şunları kaydetti:

"Yaygın bir marka da olduğumuz için sosyal sorumluluk projeleri de bizim için önemli. Sağlık ve eğitim konularında yerel halkı bilinçlendirme eğitimleri veriyoruz. Önemli bir projemiz kapsamında yaklaşık 5 bin öğrenciye kişisel gelişim, meslek seçimleri ve hayatlarıyla ilgili tercihlerde bulunmalarında yardımcı olup, hayat koçluğu gibi eğitimler veriyoruz."

Kozan, Türkiye'de eğitim gören 25 Güney Afrikalı öğrenciye yaz döneminde staj imkanı vereceklerini ve bu öğrencilerin mezun olduğunda isterlerse Defy çalışanı olabileceklerini dile getirerek Güney Afrika'nın Türkiye'deki Büyükelçiliği ile belirlenen belli sayıda öğrenciye de bu yılın eylül döneminde burs vermeyi planladıklarını ifade etti.

Kaynak: AA