12 Haziran seçimlerinde illerin çıkaracakları milletvekili sayılarını belirleyen 2010 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) sonuçlarına göre 28 ilin milletvekili sayısında azalma; 14 ilin milletvekili sayısında da artış olmuştu. Sayısı artan ve azalan bu illerde milletvekili dağılımın nasıl olacağı merak konusuydu.

Kesin olmayan sonuçlara göre, bu gelişme en çok CHP’ye yararken, AKP ve MHP olumsuz etkilenen partiler oldu. CHP milletvekili sayısı azalan 22 ilden sadece 1 vekil kaybederken, artışın yaşandığı illerde ise 14 yeni vekil elde etti. CHP’nin İstanbul’da milletvekili sayısı 7 arttı.

8’er vekil kaybettiler
Bağımsızlar da milletvekili değişiminin yaradığı ikinci siyasi yapı oldu. Bağımsızlar eksilmenin olduğu illerde bir vekil kaybetmesine karşın artışın olduğu illerde 4 yeni vekil elde etti.

AKP milletvekili azalan illerde toplam 22 vekil kaybederken, artış olan illerde 14 yeni vekil elde etti. Böylelikle vekil kaydırmalarının AKP’ye maliyeti 8 vekil olarak yansıdı. MHP milletvekili azalan illerde 9 vekil kaybederken, artış olan illerde sadece bir yeni vekil seçtirmeyi başardı.. MHP de kaydırmalar nedeniyle 8 vekil kaybı yaşadı.


(Radikal)