ANKARA - Gökhan Ergöçün

İkbal Gıda'nın dördüncü nesil yöneticilerinden Çetin Pancar, şirketin kuruluş hikayesini ve ihracatçı olma yolunda yaşadıklarını AA muhabirine anlattı.

Yıldız Sarayı'nda aşçılık yapan büyük dedesinin 1922 yılında Afyonkarahisar'da Zümrüt adıyla bir lokanta açarak işletmeciliğe başladığını söyleyen Pancar, "1934 yılında Afyon'u ziyaret eden Atatürk, yemeklerimizi çok beğenerek, lokantamıza, geleceği açık anlamına gelen İkbal ismini verdi." dedi.

Pancar, 1980'li yıllarda dinlenme tesisi, 1987'de sucuk ve lokum satış mağazası, 1989'da et ürünleri üretim tesisi ve 1990'da şekerleme fabrikası kurduklarını anlattı.

"Bugün bin kişilik istihdamla, Kuveyt, Suudi Arabistan, Dubai gibi yerlere sucuk, İngiltere, ABD ve Ortadoğu ülkeleri başta olmak üzere dünyanın pek çok yerine şekerleme ihraç ediyoruz." diyen Pancar, mevzuat gereği et ürünlerinin Avrupa'ya satışının yapılamadığını, Türk ürünleri olarak bilinen sucuk ve lokum gibi ürünlerin satıldığı ülkelerde çok beğenildiğini ifade etti.

Pancar, özellikle Ortadoğu'da, Türk dizilerinin etkisiyle Türk gıda ürünlerine talebin arttığını belirterek, Türkiye menşeli ürünlerin kalitesinin bu bölgedeki ürünlerin kalitesinden çok daha yüksek olduğunu söyledi.

Lokum, pişmaniye ve kestane şekeri gibi geleneksel Türk ürünlerini, standartları daha da yükselterek tüm dünyaya ulaştırmak istediklerini dile getiren Pancar, "İngiltere'nin büyük market zincirlerinde satış yapıyoruz. Lokum christmas gibi özel günlerde özel paketler içinde yer almaya başladı." dedi.

Devletin firmaları teknoloji ve fuar anlamında desteklediğini söyleyen Pancar, bu desteklerin firmalar tarafından fazlaca bilinmediğine ve bu konuda eğitimler verilmesi gerektiğine dikkati çekti.

Pancar, özellikle ihracat desteklerinin çok ciddi olduğuna işaret ederek, ürün geliştirme ve tanıtım alanlarında firmaların destek alarak yurt dışında faaliyet gösterebileceğini kaydetti.

Kaynak: AA