İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal’ın Eskişehir konuşmasından basına yansıyan sözlerini  aşağıda aktarıyoruz. Bu sözlerin hiç birisinde TSK’yı küçük düşüren en ufak bir ifade göremedik. Eğer  Genel Kurmay’ın açıklamasının hedefi KOCASAKAL ise bu açıklamayı teşvik eden neden bir kısım basının Kocasakal’ın konuşmalarını çarpıtarak vermesidir .  Kocasakal’ın konuşmaları olduğu gibi değerlendirildiğinde Genel Kurmay’ın açıklamasında ileri sürülen görüşlerle bağdaşır bir yan olmadığı açıkça görülecektir. Bütün sorun bir kısım basının Kocasakal’ın açıklamalarını çarpıtarak vermesi ve bu çarpıtılmış açıklamaların cevaba esas teşkik etmesidir.

Kocasakal’ın açıklamaları gayet ılımlı ve demokrasiden yana açıklamalardır.

GENEL KURMAYIN AÇIKLAMASI DEMOKRATİK TEAMÜLLERE UYGUN DEĞİLDİR

TSK’nın açıklamaları demokratik teamüllere uygun değildir, daha da önemlisi sivilleşme trendini tersini çevirecek bir açıklamadır. Bu açıklamaya bütün demokratların karşı çıkmasını beklemek bizim hakkımızdır. Bir çok konuda Kocasakal gibi düşünmeyebiliriz, ama bu düşünce ayrılığımız bizim Kocasakal’ın demokratik haklarını savunmamıza engel değildir.

AÇIKLAMA HÜKÜMETİN SİVİLLEŞME İDDİASININ BİR YALANLAMASIDIR

Demokratik ülkelerde TSK gibi bir kurum bir baro başkanını bu şekilde eleştiremez, bu demokrasinin temel ilkeleri ile çelişir.. Bu açıklama bu anlamda vesayet rejimini çağrıştırmaktadır..Demokratlar, liberaller bu durum karşısında sınav vereceklerdir.

Bu açıklama bizce demokrasi adına üzüntü vericidir.

KOCASAKAL’IN ESKİŞEHİR KONUŞMASINDAN BASINA YANSIYAN SÖZLERİ

"Biz zannettik ki Cumhuriyet barolarda korunur. Biz zannettik ki günde 5 vakit laiklikten söz ederek laiklik korunur. Biz zannettik ki ordumuz var. O güçlü ordu bizi korur. Artık TSK vesaire yerine Türk silahsız kuvvetleri var. Siz Türk silahsız kuvvetlerisiniz. Bu yüzden durmadan çalışacağız."

"Milletvekilleri Anayasa'nın 81. maddesine göre yemin ederek göreve başlarlar. O andın metninde doğrudan doğruya anayasaya sadakatten ayrılmayacağına diye yemin vardır. Bu anayasaya yemin ederek göreve başlayan ve seçimi kazandığı için temsil kabiliyeti olduğunu söyleyen iktidar, kavramları birbirine karıştırmaktadır. Bu seçimin tek sebebi, bu hükümete yürütme yetkisi verilmiştir. Yeni bir anayasa yapma yetkisi vermemiştir."

"Yıllar sonra darbelere karşı çıkmak olmaz. Yürek, 12 Eylül'e 13 Eylül'e, 28 Şubat'a 1 Mart'ta karşı çıkabilmektir.”

 "Biz zannettik ki ordumuz var. O güçlü ordu bizi korur. Ben TSK'nın kurumsal kimliğini hep savundum. Biz NATO'ya girdiğimizden beri 'ne kadar milli ordumuz kaldı', bunu hiç düşünmek istemedik. Geldiğimiz bu noktanın hayırlı bir yönü oldu. Artık TSK vesaire yerine Türk silahsız kuvvetleri var. Siz Türk silahsız kuvvetlerisiniz. Bu yüzden durmadan çalışacağız. " Aradan 15 sene geçtikten sonra böyle efelenmeleri kimseye yutturamazsınız.”

Adaletbiz

Av. Rahmi Ofluoğlu