WASHINGTON

ABD'de işsizlik maaşına ilk kez geçen hafta başvuranların sayısı 243 bine yükselerek beklentiyi aştı.

ABD Çalışma Bakanlığının raporuna göre, 4 Mart ile sona eren haftada ilk kez işsizlik maaşı talebinde bulunanların sayısı önceki haftaya kıyasla 20 bin kişi artarak 243 bin oldu.

Başvurulara yönelik piyasa beklentisi 238 bin düzeyindeydi. İşsizlik maaşı başvuruları, 25 Şubat'la biten bir önceki haftada ise 223 binle son 44 yılın en düşük seviyesine gerilemişti.

Raporda, ayrıca, geçen hafta itibarıyla son 4 haftalık ortalama işsizlik maaşı başvurularının 2 bin 250 kişilik artışla 236 bin 500’ye yükseldiği bildirildi. Süregelen işsizlik başvuruları ise önceki haftaya göre 6 bin kişi azalarak 2 milyon 58 bine indi. Söz konusu veriye ilişkin piyasa beklentisi 2 milyon 62 bin seviyesindeydi.

Analistler, işsizlik maaşı başvurularının haftalık değişimlere rağmen sağlıklı bir grafik izlediğini ve tam istihdama yakın seyreden iş gücü piyasasıyla uyum gösterdiğini belirtiyor.

ABD'de iş gücü piyasasına yönelik en kritik göstergeler ise yarın şubat ayı istihdam raporunda yayınlanacak. Yatırımcıların merakla beklediği tarım dışı istihdam artışına yönelik beklenti 195 bin seviyesinde bulunuyor.

Açıklanan rakamın bu seviyeye yakın veya daha yüksek olmasının, ABD Merkez Bankası Fed'in haftaya çarşamba faiz artırmasını kesinleştireceği öngörülüyor.

Muhabir: Gülbin Yıldırım

Kaynak: AA