16 yıldır Afganistan'da savaşan ABD'nin, sadece son 10 yılda Afgan ordusunun orman kamuflajlı üniformaları için 28 milyon dolar harcadığı ortaya çıktı.

Afganistan Savunma Bakanlığı'nın, Pentagon'un kendisine sunduğu seçeneklerden en pahalı ve orman kamuflajına uygun üniformayı seçmesi ABD'de tartışma yarattı.

17 SAYFALIK RAPOR

USA Today'a verdiği röportajda Afganistan'ın sadece yüzde 2.1'inin ormanlık alan olduğunu belirten özel müfettiş John Sopko, "Peki ya savunma bakanı moru ya da pembeyi sevseydi? Askerler için pembe üniformalar alıp, soru sormayacak mıydık? Bu delilik. Moda adına 28 milyon dolar harcadık. Çünkü savunma bakanı bu modelin daha hoş olduğunu düşünüyordu. Yani eğer pembe veya fıstık yeşili isteseydi, bunu da yapacak mıydık?" ifadelerini kullandı.

Müfettiş Sopko'nun ofisi uzun yıllardır, Afgan güvenlik güçlerini eğitmek, donatmak ve kalacak yer sağlamak için Kongre'den 66 milyar dolar alan Pentagon'un harcamalarını denetliyor. Konuyla ilgili yayınlanan 17 sayfalık raporda, Pentagon'un 2007'den bu yana üniformalara toplam 93 milyon dolar harcadığı belirtiliyor.

Sopko'nun raporuna bir mektupla yanıt veren Pentagon, alternatifler değerlendirilirken hem operasyonel çevrenin hem de maliyetin göz önünde bulundurulduğunu belirtti.

Kaynak: HABER7.COM