İfadelerin alındığı 3. kat ile burayı gören 4. kat basın mensuplarına yasak. Bazı polisler, kata çıkan gazetecileri haklarında işlem yapmakla veya savcının yanına götürmekle tehdit etti. Polis, adliyeden çıkışlarda şüphelilerin önüne geçerek fotoğraf alınmasını da engellemeye çalıştı.

Zekeriya Karaman 14 saat sorgulandı. Adliyede sızıntıya karşı görülmedik önlemler alındı

Fener’de sıkıyönetim

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Almanyada yüzyılın bağış yolsuzluğu olarak adlandırılan Deniz Feneri e.V bağlantılı soruşturmada asıl faillerin adliyedeki sorgu işlemlerinde sona yaklaşıldı. Kanal 7 Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Karaman, üç savcı tarafından yaklaşık 14 saat sorgulandı. İfadeler nedeniyle Ankara Adliyesindeki sıkıyönetim de devam etti.

Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet savcıları 6 Temmuz Çarşamba günü 5 kişiyi gözaltına aldırmıştı. Sırasıyla Ankara Adliyesine çıkartılan şüphelilerden Kanal 7 Finans Müdürü Erdoğan Karanın ifadesi 6, RTÜK Üyesi Zahid Akmanın 8, Kanal 7 Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Karahanın ise 13 saat sürdü. Karahandan sonra, önceki gün adliyeye getirilen Zekeriya Karamanın ifadesine geç saat olması nedeniye ara verildi. Dün tekrar başlanan Karamanın sorgusu yaklaşık 14 saati buldu. Karaman ifadenin ardından tekrar emniyete götürülürken, bu kez sorgulanmak üzere Kanal 7 Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Çelik adliye getirildi. Çelik’in ifadesi de 9 saati aştı. Çelikin sorgusunun ardından diğer şüphelilerin ek ifadesi alınmazsa, mahkemeye sevk işlemlerinin yapılması bekleniyor. Şüphelilere yöneltilen soruların çerçevesini, kuryelik yapma, Deniz Feneri e.Vnin topladığı paraları kendi şirketlerine veya başka işlere aktarma,bağış paralarıyla Atlas 1 gemisini satın almave gayri resmi muhasebe tutmaiddiasının oluşturduğu öğrenildi.

3. ve 4. kata giriş yasak

İfadelerde sona yaklaşılmasına karşın adliyedeki gizlilik hali de devam etti. İfadelerin alındığı 3. kat ile buranın göründüğü 4. kata basın mensuplarının girişine uygulanan yasak kalkmadı. Kata çıkan gazetecileri bazı polisler haklarında işlem yapmakla veya savcının yanına götürmekle tehdit etti. Türkiye şike soruşturması dosyadaki birçok bilgi, ifade, fotoğraf ve görüntüyü gazete manşetlerinde okurken, Deniz Feneri soruşturması tam tersi sıkı bir gizlilik içinde yürütüldü. Soruşturmada gizliliği ihlal etmeden kamuoyunu bilgilendirecek kadar dahi ifade dışarı sızmadı. Şüpheliler adliyeden çıkartılırken bazı polislerin fotoğraf çekmek isteyen gazetecilerin önüne geçerek engellemeye çalıştıkları görüldü. Çıkışlarda kameraların az olduğu kapılar tercih edildi.

Soruşturmayı yürüten üç savcı, ifadelerin tamamlanması için olağanüstü bir çaba harcıyor. Sabah erken saatlerde adliyeye gelen savcılar, gece 2lere kadar şüphelilerin ifadesini alıyor. Savcılar günü en fazla 5-6 saat uykuyla geçiriyor. Günün yorgunluğunu atmak için de öğle aralarında odalarında dinleniyorlar.

Cumhuriyet