İZMİR

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Süleyman Kocasert, "Bugün açıklanan sanayi verilerinin beklentilerin üzerinde çıkması, Avrupa ve ABD'den gelen talep artışını gösteriyor. 2017 yılı ihracatçı için atılım yılı olacak, şimdilik hava olumlu ve göstergeler iyi." dedi.

Kocasert, Denizli Sanayici Tüccar ve İşadamları Platformu’nun, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın katılımıyla düzenlediği toplantının ardından AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çetinkaya'nın mesajlarının güven verici olduğunu söyledi.

Çetinkaya'nın Anadolu'da ilk kez reel sektörle bir araya geldiğini vurgulayan Kocasert, şöyle devam etti:

"Bugünkü programın, ABD Merkez Bankasının faiz kararı ve Para Piyasası Kurulu toplantısı öncesi düzenlenmesi çok anlamlı. İş adamları, toplantının sohbet havasında geçen basına kapalı bölümünde kendileri için kurda yükselmeden ziyade istikrarın ve öngörülebilirliğin önemli olduğunu vurguladı. Çetinkaya ise firmaların kur riskinden kaçınması konusunda daha mikro ölçekli, belki de firma bazında çalışma yaparak yardımcı olabileceklerini ifade etti. Çetinkaya, mevsim bazlı gıda fiyatlarındaki artış ve kurlardaki artış nedeniyle oluşan enflasyonun nisan ayından itibaren önce tek haneye daha sonra 8'ler seviyesine düşeceği yönünde mesaj verdi."

Kocasert, Çetinkaya'dan bekledikleri mesajları aldıklarını, hesaplarının da bu doğrultuda olduğunu ve seyrin tahminleri doğrultusunda devam edeceğini ifade etti.

Faiz artışı

Çetinkaya'nın konuşmasından sıkı para politikasının devam edeceğini anladıklarını söyleyen Kocasert, "Enflasyon yüzde 10'un üzerine çıkmışken faizde bir miktar artış olmasını son derece normal ve makul karşılayabiliriz. Döviz bu seviyelerde bir taban oluşturmuş gibi. İhracatçı eğilim anketinde çıkan sonuç da beklentilerin 3,55-3,70 aralığında normal olduğu. Bu seviyeler ihracatçının rekabetçi gücünün sürdürülmesi açısından yeterli." değerlendirmesinde bulundu.

Muhabir: Tolga Albay

Kaynak: AA