İSTANBUL

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve 15 Temmuz Derneği'nin düzenlediği 15 Temmuz Fotoğraf ve Video Yarışması'nda dereceye girenlerin eserlerinden oluşan sergi, Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi'nde açıldı.

İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı, "Unutmamak İçin: O An" temasıyla düzenlenen 15 Temmuz Fotoğraf ve Video Yarışması'nın ödül töreni ve sergisinin açılışında yaptığı konuşmada, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Türk milletine ihanetinin ayyuka çıktığı 15 Temmuz'un pek çok dersi içinde barındırdığını belirterek, Türk milletinin bir daha böyle ağır imtihanlardan geçmemesini dilediğini ifade etti.

Sergide FETÖ'nün ihanetini gösteren fotoğraf ve videoların bulunduğunu bildiren Baraçlı, eserlerin yaşanan dramı sonraki nesillere anlatacağını kaydetti.

15 Temmuz gecesi 22.00'de başlayan mücadelenin sabaha kadar devam ettiğini hatırlatan Baraçlı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla halkın meydanlara geldiğini söyledi.

"Destan yazan bir halk var"

Hayri Baraçlı, 15 Temmuz'da milletin göğsünü silahlara siper ettiğini belirterek, şöyle konuştu:

"Destan yazan bir halk var. Halkın seçilmişlere, halkın iradesine karşı yapılan bu harekete direnişinin bir belgesini içeride hep beraber göreceğiz. Tabii birçok fotoğraf ve video başvurusu geldi. Arkadaşlarımız, seçici heyetimiz bunları seçerken zorlandılar ama belki de duygulu anları tekrar yaşadılar. En küçüğünden en büyüğüne, en yaşlısından en gencine kadar hakikaten nasıl vatanını, milletini, bayrağını ve devletini savunduğunun göstergesini de içeride görme fırsatını oluşturacağız.

Buradaki sanat eserleri bazı şeyleri ifade edebilmek adına önemlidir. Hem ulusal alanda hem de uluslararası alanda bu ifade etme sanatını da arkadaşlarımız icra etmiş oldular. Tabii bunları yaparken de milli iradenin ne demek olduğunu tüm topluma, tüm insanlığa göstermiş olduk. Bizler hep birlikte tek yürek olduğumuzda neleri başaracağımızı da gösteriyoruz. Tabii ki bu bir afet ve krizdi. Bizler bunu çok başarılı bir şekilde atlattık ve 2023 Türkiye'sine doğru giderken büyük başarılara milletimizle imza atacağız."

"Milletimizi, şehitlerimizin kabirlerine davet ediyoruz"

15 Temmuz Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Tarık Şebik de 15 Temmuz'un ilk yıl dönümünde şehitlerin kabristanlarının ziyaret edileceğini belirterek, "Bizler de bu programdan sonra kabir ziyaretlerine gideceğiz. Milletimizi, başta 15 Temmuz şehitlerimiz olmak üzere tüm şehitlerimizin kabirlerine davet ediyoruz. Yaptığımız, yapacağımız bütün programlarda aziz şehitlerimizin hatıralarını yaşatmak bizlerin boynunun borcudur." şeklinde konuştu.

Günümüzde görsel hafızanın ön planda olduğunu ifade eden Şebik, bir fotoğraf karesinin yüzlerce sayfa yazıdan daha anlamlı olabildiğini söyledi.

Şebik, 15 Temmuz Fotoğraf ve Video Yarışması'nı tarihe not düşmek amacıyla düzenlediklerini de bildirdi.

AA muhabirlerine ödül

Konuşmaların ardından 15 Temmuz Fotoğraf ve Video Yarışması'nda dereceye girenlere ödülleri verildi. Ödülleri, sahiplerine İBB Genel Sekreteri Baraçlı, 5 Temmuz Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Şebik, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, Beyoğlu Kaymakamı Osman Ekşi ve 15 Temmuz gazisi İlhami Çil sundu.

Video kategorisinde Süleyman Hilmi Otman birincilik, AA muhabiri Mücahid Eker ikincilik, Tarık Turhan da üçüncülük ödülünü aldı. AA muhabiri Eker, ayrıca video kategorisinde 15 Temmuz Derneği Özel Ödülü’nü kazandı.

Fotoğraf kategorisinde ise Mustafa Can Koca birinci, AA fotomuhabiri Fatih Kurt ikinci ve Ferhat Maksascı üçüncü oldu. AA fotomuhabiri Arif Hüdaverdi Yaman mansiyon ödülünü kazanırken, AA muhabirleri Elif Öztürk, Murat Kula, Ahmet İzgi ve Muhammed Enes Yıldırım’ın ise toplam 11 fotoğrafı sergilenmeye layık görüldü.

Her iki dalda 15 Temmuz Derneği ve İBB özel ödüllerinin de verildiği yarışmada 3'er kişi de mansiyon ödülü aldı.

Ödüllerin verilmesinin ardından serginin açılışı yapıldı. Sergi, 30 Temmuz'a kadar ziyaret edilebilecek.

Muhabir: Musab Turan

Kaynak: AA