12 Eylül darbesinin mimarı Kenan Evren, ‘Anayasal düzeni değiştirmek’ suçlamasıyla özel yetkili Ankara Başsavcı Vekili Hüseyin Görüşen’e ifade verirken “Pişman mısınız” sorusuna “Pişman değilim” dedi. Evren, darbe öncesi memleketin durumunun ‘facia halinde’ olması nedeniyle yönetime el koymak zorunda kaldıklarını söyledi.

12 Eylül soruşturmasını yürüten Özel Yetkili Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili Hüseyin Görüşen, dün beraberindeki yine özel yetkili bir savcıyla birlikte Merkez Orduevi’nde bulunan lojmana giderek Kenan Evren’in ifadesini aldı. Yaklaşık 2.5 saat süren ifade işlemi sırasında Evren’e 12 soru soruldu.

Cumhurbaşkanı hitabı
Savcılar Evren’e “Cumhurbaşkanı” şeklinde hitap ederken Evren’in de sorgunun başında savcılara “Buraya kadar sizi yordum. Ancak sağlık durumum adliyeye gelmeye el vermedi” dedi. Savcılar Evren’e ilk soru olarak “Eski TCK ve 1961 Anayasası’nda yönetime el koymak suç. Buna rağmen neden yönetime el koydunuz?” diye sordu. Evren de o dönem ülkenin içinde bulunduğu şartları özetledi:

“Günde en az 20 kişi hayatını kaybediyordu. Demokrasi elden gidiyordu. Çorum ve Kahramanmaraş olayları yaşanmıştı. Memleketin durumu facia halindeydi. Polis olaylara müdahale etmede yetersiz kalıyordu. Ülke güvenliğini sağlayacak yasaların çıkarılması gerekiyordu. Ancak Meclis çalışamıyordu. TSK’nın İç Hizmet Kanunu’nun 35. Maddesi’nin verdiği yetkiye dayanarak yönetime el konuldu.”

“Yönetime el koymaya tek başınıza mı karar verdiniz? Nasıl karar alındı?” sorusuna da Evren, “Ben kararı tek başıma almadım. Milli Güvenlik Konseyi üyeleri olan kuvvet komutanlarıyla ve tüm ordu komutanlarıyla birlikte alındı” dedi.

Savcıların “Yönetime el koyma dışında başka bir seçenek yok muydu?” sorusuna da Kenan Evren şu karşılığı verdi:

“Bu kararı almadan önce çok bekledik. Dönemin Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk’e memleketin içinde bulunduğu duruma ilişkin ayrıntılı bir mektup gönderdik. Ama bütün girişimlerimize rağmen devletin kurumları çalışamadı.”

Savcıların son olarak yönelttiği “Pişman mısınız” sorusu üzerine de Evren “Pişman değilim. Ülkenin şartları yönetime el koymamızı gerektiriyordu” diye konuştu.

Arka kapıdan çıktılar
Sabah saatlerinde Merkez Orduevi’ne nizamiye kapısından giriş yapan savcılar sorgunun ardından arka kapıdan çıktı. Evren’in avukatı Ömer Nihat Özgün ifade işleminin ardından bir basın açıklaması yaptı. Özgün, çarşamba günü de dönemin Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya’nın İstanbul GATA’da ifadesinin alınacağını belirterek “Daha sonra ikinci bir süreç başlayacak. Bu süreçte Başsavcılık dava açılması veya açılmaması yönünde karar verecek” dedi. Özgün, Kenan Evren’in moralinin nasıl olduğunun sorulması üzerine, “Gayet iyiydi” yanıtını verdi. Evren’in sorular karşısınd aki tepkisinin sorulması üzerine Özgün, “Hiçbir tepki göstermedi, gayet rahat bir şekilde ifade verdi. Oturarak ifade verdi” diye konuştu.

Savcılara oldukça nazik davranan Evren’e ifade sırasında doktorları da eşlik edip zaman zaman nabız ve tansiyon ölçümü yaptılar.

Radikal