Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK), Avrupa Birliği Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPARD) desteklerinde ikinci döneme başladı. IPARD II Programının birinci çağrısı sonucunda ilk imzalar atıldı. 2014-2020 yıllarını içeren ikinci uygulama döneminde tarım sektörünün ve kırsal alanların sürdürülebilir kalkınması için desteklenen sektörlere yenileri eklendi, hibe oranları artırıldı.

TKDK Başkanı Ahmet Antalyalı, kurumun, IPARD I Programında verilen hibelerle 2,3 milyar euroluk bir yatırım gerçekleştirildiğini ifade etti. Bu program sonucunda 57 bin kişiye istihdam sağladıklarını dile getiren Antalyalı, yaklaşık 10 bin 650 yatırımcı ile sözleşme imzaladıklarını kaydetti.

110 bin istihdam hedefleniyor

Antalyalı, IPARD-II Programı dahilinde 5 yıl içerisinde yaklaşık 1 milyar 45 milyon euroluk kaynağı yararlanıcılar ile buluşturacaklarını belirterek, "Bu dönemde yararlanıcı sayımızı 20 bine, yeni istihdam sayısını da en az 110 bine çıkarmayı hedefliyoruz." diye konuştu.

IPARD II'nin ilk proje çağrısında 8 bin 789 proje başvurusu aldıklarını, aralarından bin 639 projeyi desteklenmek üzere seçtiklerini ifade eden Antalyalı, "İlk çağrıda 16 farklı sektörü destekliyoruz ve vatandaşlarımıza 853 milyon lira hibeyi bugün itibarıyla kullandırmaya başlıyoruz. Buradan yaklaşık 1,4 milyar liralık yatırım gerçekleşecek." ifadelerini kullandı.

Tarımsal işletmelerin fiziki yatırımlarına 811 milyon lira hibe

Bu desteklemede lokomotif alanın "tarımsal işletmelerin fiziki varlıklarına yönelik yatırımlar" olduğuna dikkati çeken Antalyalı, bu alanda 536 proje desteklediklerini, 811 milyon liralık yatırım gerçekleştirileceğini ve 553 milyon liralık hibe verileceğini söyledi.

Antalyalı, özellikle Milli Tarım Projesi çerçevesinde de kırmızı et üretimini öncelikli sektör gördüklerini, bunun ilk adımı olarak 291 projeye 300 milyon lira destek vereceklerini dile getirerek, şunları kaydetti: "Aynı tedbir kapsamında 173 süt üretimi, 65 kanatlı eti ve 7 yumurta tavukçuluğu projesi desteklenecek ve söz konusu sektörlerde toplamda 256 milyon liralık bir kaynağı yararlanıcılarımızla buluşturacağız. Gıda fiyatlarının düzenlenmesi için çok önemli yer tutan soğuk hava depolama tesislerine yatırım tutarı yaklaşık 93 milyon lira olan 35 tesis kurulacak, söz konusu projelere yaklaşık 47 milyon lira hibe sağlanacak. Aynı tedbir altında 22 süt işleme, 8 et işleme, 1 kanatlı eti işleme, 2 su ürünleri işleme yatırımı da uygun bulundu ve bunların hepsinin sözleşmelerinin imzalanma süreci kısa zamanda bitecek." "Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme Yatırımları" tedbirinin de istihdam açısından çok önemli olduğunun altını çizen Antalyalı, hacmi daha küçük projelerin desteklendiği söz konusu tedbirde de toplam yatırım tutarının 201 milyon lira olduğunu, bin 35 projenin sözleşme imzalamaya hak kazandığını ve söz konusu yatırımlara 100 milyon liranın üzerinde hibe sağlanacağını vurguladı. Antalyalı, bu kapsamda Kurumun, bitkisel üretimin çeşitlendirilmesi ve bitkisel ürünlerin işlenmesi ve pazarlanması sektöründen 575, arıcılık ve arı ürünlerinin üretimi, işlenmesi ve pazarlanması sektöründen 256, zanaatkarlık ve katma değerli yöresel ürünler sektöründen 57, kırsal turizm sektöründen 75, kültür balıkçılığı sektöründen 6 projeyi destekleyeceklerini bildirdi.

Antalyalı ayrıca, IPARD-II Programının yeni sektörlerinden olan makine parkları ve yenilenebilir enerji yatırımlarını da bu tedbir kapsamında desteklemeye başladıklarına işaret ederek, "İlk çağrı sonucunda 22 makine parkı ve 44 yenilenebilir enerji yatırımı sözleşme imzalamaya hak kazanmıştır. Bu tedbir kapsamında 75 projenin desteklendiği kırsal turizm sektörüne de 56 milyon lira aktarılacak." ifadelerini kullandı.

"İlk çağrı sonucu yapılacak yatırımlarda 10 bin kişi istihdam edilecek"

Söz konusu programı 42 ilde uyguladıklarına dikkati çeken Antalyalı, ilk çağrıya en çok Elazığ, Sivas, Ankara ve Afyon'dan başvuru geldiğini söyledi.

Antalyalı, ilk çağrı sonucu verilecek hibelerle 10 binin üzerinde kişiye istihdam sağlanacağını da kaydetti.

Kaynak: HABER7.COM