ANKARA - MELTEM BULUR

Türkiye'nin, insan kaçakçılığı zincirinin kırılması ve yasa dışı göçün kontrol dibine katılması neredeyse Avrupa Birliği'ne (AB) önerilmiş olduğu '1'e 1 değişim formülü' erte hayata geçiyor.

Brüksel'de 18 Mart'ta Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılmış olduğu Türkiye- AB Zirvesi'nde ortalık ortada sağlanan mutabakat, garp ve yıldız Avrupa ülkelerine ulaşmaya çalışırken müşterek kısmı Ege denizinde dirilik sağlayan mültecilerin trajedisini de önlemeyi amaçlıyor.

Mutabakat çerçevesinde Yunanistan hükümeti, Midilli, Sakız, Sisam, İleryoz ve İstanköy adalarını boşaltmış, 20 Mart'tan itibaren Ege Denizi'ni geçerek buraya mevrut sığınmacıların Türkiye'ye arka dönüşleri düşüncesince tetkik başlatmıştı.

1'e 1 formülü nedir?

Yarın başlamış olacak uygulamaya göre, Yunan adalarından Türkiye'ye arka gönderilmesine değişmeyen sunulan herhangi müşterek Suriyeli karşılığında Türkiye'deki müşterek Suriyeli de AB ülkelerine yerleştirilecek.

Uygulamaya mucibince Avrupa'ya gideceklerde engelli, bakıma eksikli eşhas ile riziko altındaki avrat ve kız çocuklarına evleviyet verilecek.

bin Suriyeli sığınmacıyı kapsayacak.

'Türkiye'deki mülteci sayısı artmayacak'

'1'e 1 değişim formülü' kendisine tanıdık infaz şimdilik 72 bin Suriyeli sığınmacıyı kapsayacak.

Değişim planı Türkiye'deki mülteci sayısını artırmayacak.

Kaynak: AA