Av. Adil Giray Çelik'in yazmış olduğu “Sokrates’den Sivas’a Tarihin Yargıladığı Davalar – Sönmeyen Ateş Madımak”'ın 3. baskısı yayımlandı. Kitap üzerine Av. Çelik ile kısa bir röpotajımız oldu. İşte Kitabın detayları ;

Av. Adil Giray Çelik, şimdiye kadar yayımlanmış eserleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Ekim 1992 de “Savunma Mesleğinin Ülkemizdeki Tarihçesi” İsimli kitabım yayınlandı.

1999 yılında “Tarihte Savunma ve Meslek Kuralları”,

2001 yılında “Cumhuriyet Dönem Şair Hukukçular Antolojisi”,

2002 yılında Ankara Barosunun da ayrıca yayınladığı “Savunma Mesleğinde Giysi ve Yemin”,

Son 8 yılda cumhurbaşkanına hakaret soruşturma sayısı 200 bine dayandı: 305 çocuk davalık Son 8 yılda cumhurbaşkanına hakaret soruşturma sayısı 200 bine dayandı: 305 çocuk davalık

2004 yılında Papirüs Yayınevi tarafından “Tarihin Yargıladığı Davalar” isimli kitaplarım yayınlandı.

Bu kitabın genişletilmiş baskısını Yirmidört Yayınevi 2006 yılında “Sokrates’den Sivas’a Tarihin Yargıladığı Davalar” ismi ile yayınlandı. 

2018 yılı Ocak Ayında Türkiye Barolar Birliği tarafından “Osmanlı Darulfünun Mekteb-i Hukuk’da Açan Çiçek Süreyya Ağaoğlu” İsimli kitabı yayınlandı. Ankara, İzmir ve Bursa Kitap Fuarlarında kitabın imza etkinliklerine katıldı. Kitap bir yılda Türkiye Barolar Birliği tarafından yaklaşık 15.000 adet basılmıştır.   

Son çıkan “Sokratas’ten Sivas’a Tarihin Yargılandığı Davalar- Sönmeyen Ateş Madımak” adlı kitabınızı kısaca anlatır mısınız? Okurlar bu kitapta ne bulacaklar?

Türkiye Barolar Birliği tarafından Ağustos 2020 itibariyle 3. baskısı yapılan “Sokrates’den Sivas’a Tarihin Yargıladığı Davalar – Sönmeyen Ateş Madımak” 491 sayfadan oluşmaktadır. Kitap tarihe kayıt düşmüş 16 davayı anlatıyor.

Son baskıda, daha önceki baskılarda yer alan tüm davalar yeniden ele alınmış, ayrıca 1. Dünya Savaşında casusluktan mahkûm olan Mata Hari Davası işlenmiştir. Bu baskıda özellikle Sivas Davası’nın avukatlarından Av. Şenal Sarıhan ile işbirliği yaptık. Av. Şenal Hanım’ın çok değerli katkıları ve şiirleri ile kitap ayrı bir boyut kazanmıştır.

Okuyucular kitabı nasıl satın alacaklar? Satışın yapıldığı yer konusunda bilgi verir misiniz?

Kitap sadece kitap fuarlarında satış olarak okuyucuya sunulacaktır. Bunun dışında aşağıda elektronik posta adresini belirttiğim adresten kitap istenmesi durumunda kitap tüm avukatlara sadece anlaşmalı kargo bedeli ile ücretsiz gönderilecektir.

Kitapların istenebileceği

elektronik posta adresi :              [email protected]

Kitabın geliri ile ilgili bir projeniz olduğunu duyduk. Nedir bu proje?

Kitap fuarlarında kitabın satışından elde edilecek gelirin tümü TBB’nin muhtaç avukatlar için kurduğu birime aktarılacaktır. 

Sizin eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Yaklaşık 100 yıldır savunma mesleğini yapan bir aile geleneğimiz var. Bu güne kadar yayınlanmış kitaplar o nedenle hukuk, hukuk ve avukatlık tarihi ağırlı oldu. Bu kitabın da eksenini savunma, avukatlar ve avukatların o zaman dilimindeki müvekkilleri ile ilişkileri ve toplumsal olaylar oluşturuyor.

Cumhuriyet tarihinde yer alan 3 idam olayını bizzat avukatları ile çalışarak hazırladım. Yassıada Yargılamasını Adnan Menderes’in Avukatı Talat Asal, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan davasını avukatları Av. Halit Çelenk ile, Erdal Eren davasını Av. Nihat Toktay‘dan yargılamaya ilişkin belge ve bilgileri alarak çalıştım. Ayrıca bu kitabımda Sivas Davasını 28 yıldır takip eden Av. Şenal Sarıhan belge ve bilgileri paylaştı.

Kitaba ellerindeki belge ve bilgiler ile değer katan meslek ustalarımız Av. Talat Asal’a, Av. Halit Çelenk'e, Av. Nihat Toktay’a ve Av. Şenal Sarıhan’a müteşekkirim.

Teşekkürler…

Av. Adil Giray Çelik Kimdir.

1956 yılında Afyon-Emirdağ’da dünyaya geldi. Dava Vekili Mehmet Saffet’in torunu, 1949 Ankara Hukuk Fakültesi mezunu Yargıç - Avukat Kemalettin Çelik’in oğludur.Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1981 yılı mezunudur. Avukatlık stajını 1982 yılında Ankara Barosu’nda tamamladıktan sonra bir süre Ankara’da serbest avukatlık yapmıştır. 1 Mayıs 1984 yılından bu yana Denizli’de avukatlık yapmaktadır.Halen Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi 2009 yılı mezunu oğlu Avukat Kemal Gökay Çelik ile birlikte çalışmaktadır.  Kızı Av. Seray Çelik 2016 yılı 9 Eylül Hukuk Fakültesi mezunu olup, aynı okulda Kamu Hukuku dalında Yüksek Lisans yapmaktadır.1992 yılında “Savunma Mesleğinin Ülkemizdeki Tarihi” isimli kitapçığını ve 1999 yılında “Tarihte Savunma ve Meslek Kuralları” isimli kitapları kendi olanakları ile yayınlandı.Bu çalışmaların ardından sırasıyla; Bursa, İstanbul, Samsun, Aydın, Manisa, Adana, Aksaray, Balıkesir, Kayseri, Konya, Gaziantep, Balıkesir, Kocaeli, İzmir, Hatay, Kütahya, Osmaniye Baroları’nda ve Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, 9 Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde, savunma mesleğinin tarihine, Avukatlık Hukuku’na ve mesleki sorunlara ilişkin konularda konferanslar verdi, panellere katıldı.“Tarihin Yargıladığı Davalar” isimli kitabın ilk baskısı 2004 yılı ekim ayında yayınlandı.

Tüyap Kitap Fuarlarından İstanbul’da 29 Ekim 2004 günü meslek ustası Av. Alp Selek ile birlikte, Kitabın 2. basımı sonrası İzmir’de 15 Nisan 2005 günü yazar Öner Yağcı ile birlikte Tüyap Kitap Fuarı’nda okuyucularla söyleşide bulundu.

Çelik, Türkiye Barolar Birliği’nin birçok kurulunda görev yaptı. Türkiye Barolar Birliği’nin Yazı Kurullarında ve 2014 ile 2017 yılları arasında Türkiye Barolar Birliği Avukat Hakları Merkezi Yürütme Kurulunda görev aldı.5 Nisan 2017 günü Yılında Türkiye Barolar Birliği’nde Avukatlar Günü Kutlama Etkinlikleri Programı’nda obje, fotoğraf ve belgelerle “Geçmişten Günümüze Avukatlık Mesleği” konulu kişisel sergisini sundu.Savunma mesleğinin tarihçesi ve Avukatlık Hukuku alanında yurt dışında, Ulusal Basında, çeşitli meslek dergilerinde, hakemli dergilerde, internetteki hukuk sitelerinde yayınlanmış makaleleri bulunmaktadır.

www.adaletbiz.com