Norveç Dış İşleri Bakanı, günün erken saatlerinde Facebook için son derece sert açıklamalarda bulundu. Bu açıklamaların odak noktası, Vietnam Savaşında, Napalm bombası ile can veren küçük bir kıza ait fotoğrafların ortadan kaldırılmasıydı.

Facebook’tan kaldırılan söz konusu fotoğrafın, fotoğrafını çeken Nick Ut, bir sözünde “Napalm hayal edebileceğiniz en korkunç silahtır. Su 100 derecede kaynarken, Napalm bombası 800-1200 derece sıcaklık üretir. Bu da, nükleer silahlardan sonra var olan en ciddi silah anlamına gelir” ifadesini kullanmıştı. Sadece ama sadece bazı durumlarda, hızlı ölüm potansiyelinden dolayı kurbanlar fazla acı çekmez. Fakat sağ kurtulanlarda 3. ve 2. dereceden yanık oluşur.” ifadelerini kullanmıştı.
Norveç’in en büyük gazetesi Aftenposten’un Yazı İşleri Müdürü, Facebook’a mektup yazarak, Amerika destekçisi politikayı kıyasıya eleştirmişti. Zira Facebook; Almanya ve nice ülkelerin soykırım fotoğraflarını tereddütsüz yayınlayan bir sosyal medya servisi.
Sosyal medya servisinin patronu Mark Zuckerberg, günah çıkarmayı tercih etti. Zuckerberg, “Tarihi bir fotoğrafı, sitemiz paylaşımlarından kaldırmamız yanlıştı. Aslında amacımız, şiddeti, ait olduğu yere yani, yerin dibin gömmekti. Bazı yayın organları, ABD’yi koruduğumuz sonucuna erişebilir ve dışarıdan baktığımızda eylemimizin “sansür” olarak kabul edildiği düşünülebilir. Bazıları beni, gücümü kötüye kullanmakla suçluyor. Lakin yaptığım şey, yüzde yüz iyi niyetliydi.” ifadelerini kullandı.

Xbox One’a Beş Yeni Takviye!


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr