Şans Oyunları, Sonuçları ve Cazibesini Açık Bir Şekilde Gözler Önüne Seren 7 Etkileyici Film! Şans Oyunları, Sonuçları ve Cazibesini Açık Bir Şekilde Gözler Önüne Seren 7 Etkileyici Film!

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (Eyt) için Cumhurbaşkanı Erdoğan ın talimatı ile hazırlanan EYT Raporu tamamlandı.

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre Eyt Raporu  Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun tarafından hazırlandı ve Cumhurbaşkanlığına sunuldu.

Emeklilikta yaşa takılanlar'in heyecanla beklediği rapor Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun'un açıklamasına göre rapor Cuhurbaşkanlığı tarafından olumlu karşılandı ve Cumhurbaşkanlığı tarafından EYT konusunda bir çalışma başlatılabileceği ifade edildi.

EYT Raporu Emeklilikte yaşa takılanların sorunlarınun kaynağını ve EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) için çözüm önerilerini içeriyor.

Cuhurbaşkanlığına sunulan EYT Raporu ve çözüm önerileri

HALKIN ÇALIŞMA HAYATINDA BEKLENTİLER RAPORU BU RAPOR; BİLGİLENDİRME AMAÇLI HAZIRLANMIŞTIR.

HAZIRLAYAN:

MALİ MÜŞAVİR/SOSYAL GÜVENLİK UZMANI ÖZGÜR ERDURSUN

AMAÇ;

SOSYAL GÜVENLİK VE ÇALIŞMA HAYATINDA VATANDAŞLARI İLGİLENDİREN KONULARDA ÇÖZÜM ÖNERİLERİ SUNMAK VE HALKIN BEKLENTİLERİNİ DİLE GETİRMEK…

KONULAR;

1- EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLARIN SORUNU;

08/09/1999 tarihide 4447 sayılı yasa ile ülkemizde emeklilik sistemi değişmiştir. 08/09/1999 tarihine kadar kadınlar ve erkekler 18 yaş SGK işe başlama tarihlerine göre, kadınlar 20 yıl 5000 prim günü, erkekler 25 yıl 5000 prim gününe tabi olarak emekli olmaktaydı. 08/09/1999 tarihinde 4447 sayılı yasa ile bu sitem değişmiş kadınların ve erkeklerin sigortalılık sürelerine yaş şartı eklenmiştir. Bu değişiklikle kadınların kademeli olarak 58, erkeklerin ise emeklilikleri 60 yaşına kadar uzatılmıştır. Aslında Fazilet Partisi düzenlemenin iptali için Anayasa Mahkemesine gitti ve Anayasa Mahkemesi kadınlarda emeklilik yaşının 58, erkeklerde 60 yaş olmasını kabul etmedi. 23/02/2001 tarihli kararında yürütmeyi durdurdu. Yapılan düzenleme ile kademeli sistem getirildi. 1 Haziran 2002 tarihinde 08/09/1999 öncesi işe başlayanlarda kademeli emeklilik sistemi devreye girmiş oldu.
İlk SGK işe başlama tarihi sigortalının işverenle yaptığı sözleşme dışında, emeklilik açısından DEVLET'le de yapmış olduğu sözleşmedir. İlk işe başlama tarihine göre emekli olacağını bilen milyonlarca çalışanın emekli olacağı tarihin değişmesi büyük mağduriyetler doğurmuştur.
Emekli olacağı yaştan 5 yıl 8 yıl 13, 15 yıl daha geç emekli olmak başlı başına mağdur olmaktır. 08/09/1999 tarihinde yapılan değişikliklerin geçmişe dönük olarak uygulaması vatandaşların vicdanında yara açmıştır. Yasayı çıkartan dönemin koalisyon hükümeti barajın altında kalmıştır. DEVAMINI OKUMAK İÇİN

kAYNAK : https://www.muhasebeweb.com/