ASLINUR ÖZÇAKIR / DENİZ AYHAN

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, Başbakan Binali Yıldırım’dan FETÖ ile bağlantısı olduğu iddia edilen 8 bin şirketin 2002 yılından bugüne kadar aldığı devlet ihalelerinin hangileri olduğunu açıklanması istedi.

En fazla rant inşaattan

CHP’li Yılmaz, Başbakan Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, 15 Temmuz’da FETÖ mensubu subayların darbe girişimine kalkıştığını hatırlatarak, “Bahsi geçen terör örgütü yapılanmasının uzun yıllar boyunca maddi ve manevi destek gördüğü, devletin en hayati noktalarına kadar sızdığı ve bu yapıya bağlı şirketlerin hızlıca zenginleştirildiği ortaya çıkmıştır. Bütün bunlarla beraber FETÖ’ye 8 bin şirket ve 100 işadamının destek sağladığı belirtilmiştir. Söz konusu cemaate en çok İstanbul ve Ankara’da yapılan imar planı değişikliği ve inşaat sektöründen gelen rantın aktarıldığı bilgisi medyada yer alan iddialar arasındadır. 7 Haziran seçimleri öncesinde eski Meclis Başkanı ve dönemin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın ‘Ankara'yı parsel parsel cemaate satmakla’ suçladığı Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 17 Şubat’ta ‘Cemaat’e hayır işi için diye verdiğim yerler nedeniyle pişmanım’ beyanında bulunmuştur” dedi.

“Büyükşehir’den FETÖ’cü kaç firma ihale aldı?”

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek’in “Cemaat’e hayır işi için diye verdiğim yerler nedeniyle pişmanım” ifadesindeki yerlerin hangileri olduğunu ve akıbetini soran Yılmaz, Başbakan Yıldırım’a, “FETÖ ile bağlantısı olduğu iddiasıyla kayyum atanan kaç firma 1994 yılından 2016 Temmuz ayına kadar Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden ihale almıştır? Bahsi geçen ve kayyum atanan bu gerçek veya tüzel kişilere verilen ya da satılan arazilerin satın alımlarından önceki emsal ve maksimum yüksekliği nedir? Satış sonrasında bu arazilerde emsal ve yükseklik artışı olmuş mudur?” sorularını yöneltti.

“Şirketler hangi alanlarda çalışıyor?”

Söz konusu parsellerin daha önceki imar kullanım niteliklerinin neler olduğunun açıklanmasını isteyen Yılmaz, önergesindeki soruları şöyle sürdürdü:

“Satış sonrasında imar kullanım niteliği değiştirilen arazi bulunmakta mıdır? Gerçek ve tüzel kişilere ait olan ve kayyum atanan şirketlerin sahibi olduğu arsaların ada parsel numaraları kaçtır? FETÖ mensubu olduğu iddia edilen 8 bin şirket hangi alanlarda çalışmaktadır? İlgili şirketlerin 2002 yılından bugüne kadar aldığı devlet ihaleleri hangileridir? Ankara Büyükşehir Belediyesi, 1994’ten bu yana kaç tane FETÖ mensubu olduğu iddiasıyla kayyum atanmış şirketle iş yapmıştır? Bahsi geçen örgüt ve cemaate bağlı şirketlerin Ankara’da sahibi olduğu yurt, kolej, dershane, okul, üniversite ve arazi sayısı kaçtır? Ankara’da faaliyet yürüten ve FETÖ cemaatine bağlı olduğu gerekçesiyle kapatılan ya da kayyum atanan okul, kolej, üniversite ve dershane sayısı kaçtır? Bunlar kaç yılında açılmışlardır?”

Kaynak: Birgun.net