Bu nedenle, hesap dönemi takvim yılı olan anonim, sermayesi paylara bölünmüş komandit ve limited şirketlerde 2013 yılına ait olağan genel kurul toplantılarının en geç Mart ayı sonuna kadar, özel hesap dönemi olan şirketlerde ise hesap döneminin bittiği günü izleyen ilk üç ay içinde yapılması zorunludur.

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda, olağan genel kurul toplantısının zamanında yapılmaması veya şirket ortaklarının toplantıya çağrılmaması hali için herhangi bir cezaî müeyyide öngörülmemiştir. Ancak, bu konuda herhangi bir cezai yaptırım öngörülmemiş olsa dahi, olağan genel kurul toplantısının zamanında yapılmaması hali, Kanunun emredici hükmüne aykırılık teşkil edecektir.

TTK’ nın 530  ve 636 ncı maddelerine göre “uzun süreden beri şirketin kanunen gerekli olan organlarından biri mevcut değilse veya genel kurul toplanamıyorsa” pay sahipleri, şirket alacaklıları veya anonim şirketlerde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı şirketin feshini talep edebilir.

Ayrıca, anonim şirket yönetim kurulu üyeleri ile limited şirket müdürleri, genel kurulu toplantıya çağırmakla yükümlüdürler.

Yönetim kurulu üyeleri ile müdürlerin genel kurul yapılmamasına sebebiyet vermeleri halinde TTK’nın 553 üncü ve 644 üncü maddeleri uyarınca, ortaya çıkabilecek doğrudan ve dolaylı zararlardan dolayı sorumlu olacaktır.  Bu zararın tazmini için şirket, ortaklar ve alacaklıların dava açabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

            Yukarıdaki hususların dikkate  alınması konusunda gerekli titizliğin gösterilmesini hatırlatırız.

                                                                                                 


Mehmet OKKALI                                                                                                                 ASMMMO Başkanı