Salgına rağmen ısrarla ertelenmeyen Liselere Geçiş Sınavı (LGS) dün gerçekleşti. Yaklaşık 1 milyon 600 bin öğrencinin girdiği sınav öncesinde ve sonrasında oluşan kalabalık, korkutucu tabloyu gözler önüne serdi. Sınav öncesi öğrencilere maske ve dezenfektan dağıtıldı. Öğrenciler sosyal mesafe kuralına uymaları konusunda uyarıldı ancak ülkenin dört bir yanından gelen görüntülerde sosyal mesafe kuralının özellikle okul önlerinde bekleyen veliler arasında kaybolduğu görüldü. Birçok sınav noktasında uzun kuyruklar ve bekleyen kalabalıklar oluştu. Bu görüntülere rağmen Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un “LGS kapsamındaki merkezi sınav huzur ve güvenle tamamlandı” mesajı tepkilere yol açtı.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Dr. Samet Mengüç, sosyal mesafe kuralının ihlal edildiği görüntüleri, “Vaka artışına sebebiyet verecek bir tablo” diyerek değerlendirdi. ‘Normalleşme’ kararlarıyla iktidarın toplumu kendi önlemleriyle baş başa bıraktığını kaydeden Dr. Mengüç, şöyle konuştu: “Hükümet, Milli Eğitim Bakanlığı bu yaş grubunda hastalığın ağır seyredilmemesini muhtemelen sınavların yapılması kararına bir gerekçe olarak kabul etti. Fakat bu yaş grubu potansiyel hastalık taşıyıcısı ve bulaştırma riskinin en yüksek olduğu grup. Dolayısıyla hiçbir belirti rahatsızlık olmaksızın virüsü taşıma potansiyeli var. Bunların birbirlerine bulaştırma riski yüksek. Dolayısıyla bunlar ebeveynleri ve diğer kronik hastalığı olan yaşlılarla bir arada yaşayan insanlar. Asıl risk buradan o insanlara bulaştırılması.”

sinav-salginin-golgesinde-gerceklesti-bu-tablo-kotu-sonuclara-sebep-olur-746732-1.

1 Haziran’da alınan ‘normalleşme’ kararlarının son bir haftada ülkede tekrar vakaları artırdığını vurgulayan Dr. Mengüç, “Kalabalığın olduğu yerlerdeki insanlarla risk grubundaki insanlar arasında izolasyon sağlandığı takdirde önlemler başarılı olur. Bu tür nüfus hareketleri, yer değiştirmelerin olduğu her yerde risk var. Serbestleşmeye bağlı vakaların artması çok net ortadayken bunun üzerine bu kararı almış olmalarını kabul etmiyoruz. Bu süreçte bu riski göze almamalarıydı. Önümüzdeki aylarda yani riskin daha az olduğu bir zamanda bu sınavlar yapılabilirdi” dedi.

NEVÜ Turizm Fakültesi öğrencileri Kayaşehir’i gezdi NEVÜ Turizm Fakültesi öğrencileri Kayaşehir’i gezdi

***

Endişelerimizde haklı çıktık

Okullarda ortaya çıkan görüntüler tedirginlik yaratırken, Eğitim Sen İzmir 5 No’lu Şube Başkanı Özcan Çetin, “Endişelerimizde haklı çıktık” dedi ve ekledi: “Hem velilerimizin hem öğrencilerimizin tehlikeyle karşı karşıya kaldığını gördük. Bundan sonraki sınavlarda daha fazla önlem alınması gerekmekte.” Öğretmenlerden şikâyetler de geldiğini aktaran Çetin, “Öğretmen arkadaşlarımız sınav evraklarının konulacağı zarfların her iki tarafından açık gönderildiğini, bantla ya da zımba ile yapıştırmak zorunda kaldıklarını bu durumu tutanakla tespit ettiklerini belirtti. Yaşanan bu durumun sınavın güvenirliğini tehlikeye düşürdüğü konusunda çeşitli kaygılarımız var” dedi.

***

Görüntülere tepki

Endişe yaratan görüntülere sosyal medyadan tepki geldi. O tepkilerden bazıları şöyle:
♦ CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç: İşte tedbir, işte önlem, işte corona virüsüyle mücadele… Bir de sokağa çıkma yasağı kararı var tabii.

♦ Sanatçı Gökhan Özoğuz: Bu mu sınav için alınan tedbir? Bu insanların hepsi birbirine geçirdi bile, şaka mı bu? İş yapmış olmak için, bir hamle yapılmış olsun diye sokağa çıkma yasağı konuyor.

♦ Dr. Serdar Savaş: Bütün önlemleri alınmış ‘virüs partisi’. Bu görüntüleri engellemekten aciz hükümet virüsü engellemeyi başarmış.

Kaynak: https://www.birgun.net/haber/sinav-salginin-golgesinde-gerceklesti-bu-tablo-kotu-sonuclara-sebep-olur-305390