Sudan kabinesinin büyük çoğunluğu ve hükümet yanlısı partilerin genel başkanları, askerler tarafından gözaltına alınırken, bu adım askeri darbe olarak nitelendirilebilir.

Sudan Haber Alma Bakanlığı Sudan Başbakanı Abdalla Hamdok'un darbeyi destekleyen bir açıklama yapmayı reddetmesinin ardından bilinmeyen bir konuma götürüldüğünü açıkladı.

Bakanlık bugün erken saatlerde yaptığı açıklamada Hamdok'un ev hapsine alındığını ve darbeyi destekleyen bir açıklama yapması için kendisine baskı yapıldığını açıklamıştı.

Konu hakkında bilgi üç siyasi kaynak tarafından verildi.

Bir Reuters kaynağı halkın sokağa döküldüğünü ancak Sudan ordusu ve paramiliter güçlerin Hartum'un çeşitli noktalarında konuşlanarak hareketi kısıtladığını söyledi.

Sevgilisinden ayrılan gençlere '4 milyon dolarlık' hükümet desteği Sevgilisinden ayrılan gençlere '4 milyon dolarlık' hükümet desteği

Al-Arabiya Hartum havalimanının kapatıldığını ve uluslarası uçuşların ertelendiğini bildirdi.

Al Hadath TV'nin haberinde Sudan Başbakanı Abdalla Hamdok'un ev hapsine alındığı ve kimliği belirlenemeyen askeri güçlerin dört bakanı, iktidar konseyinin bir sivil üyesini, birkaç eyaletin valisini ve siyasi parti başkanlarının gözaltına aldığı ifade edildi.

Sudan Haber Alma Bakanlığı askeri güçlerin iktidar konseyinin sivil üyelerini gözaltına aldığını ve onları bilinmeyen bir yere götürdüğünü açıkladı.

Ailesi Reuters'a yaptığı açıklamada Hamdok'un basın danışmanının evine askeri güçler tarafından baskın düzenlendiğini ve kendisinin gözaltına alındığını söyledi.

Askeri kaynaklardan konuya ilişkin henüz bir açıklama yapılmazken Sudan devlet televizyonu normal yayın yapmaya devam ediyor.

Reuters kaynakları başkent Hartum'da internet erişiminin kesildiğini dile getirdi.

Eski devlet başkanı Ömar el-Beşir'in Nisan 2019'da iktidardan indirilmesinden sonra ordu ve siviller arasında kurulan kırılgan bir iktidar paylaşımı anlaşmasıyla yönetilmekte olan Sudan'da geçtiğimiz ay da bir darbe girişimi yaşanmıştı.

Ömer el-Beşir aylarca süren protesto gösterilerinin ardından iktidardan indirilmiş ve tutuklanmıştı.

ABD Özel Temsilcisi Jeffrey Feltman ABD'nin Sudan'da yaşanan askeri darbe ile ilgili haberlerden derin endişe duyduğunu söyledi.

Feltman ABD Dışişleri Bakanlığı Afrika Bürosu'nun resmi Twitter sayfası üzerinden yaptığı açıklamada olası bir askeri darbenin Sudan'ın Anayasa Bildirgesine aykırı olacağı ve ABD yardımlarını riske atacağı uyarısında bulundu.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Twitter üzerinden yaptığı açıklamada "Sudan'da olan olayları büyük bir endişe ile takip ediyoruz. AB, tüm taraflara ve bölgesel ortaklara (Sudan'ın) geçiş sürecini yeniden rayına oturtma çağrısında bulunuyor" dedi.

https://www.cumhuriyet.com.tr/