ABD’nin, İranlı general Kasım Süleymani’yi öldürmesine İran’dan yanıt bu gece geldi. İran,  Irak’ta Amerikan askerlerinin bulunduğu el-Esad ve Erbil üslerini balistik füzelerle vurdu. Pentagon’dan, el-Esad ve Erbil üslerine 10’dan fazla balistik füzeyle saldırı düzenlendiği açıklaması geldi. İran devlet televizyonu ise iki üsse 15 füze fırlatıldığını ve 80 ABD askerinin öldürüldüğünü öne sürdü. Haberde, ABD’nin olası misillemesine karşılık vurmak için 100 hedefin belirlendiği ifade edildi.

Üslere yönelik balistik füzeli saldırı, Devrim Muhafızları Ordusu tarafından gerçekleştirildi.

‘KARŞILIK GELİRSE ÇOK DAHA SERT VE EZİCİ OLACAĞIZ’

İran Devrim Muhafızları Ordusu, Irak’taki Ayn el-Esed Hava Üssü’ne balistik füzelerle gerçekleştirilen saldırıya ABD’nin yanıt vermesi halinde, “çok daha sert ve ezici” karşılık verileceğini açıkladı.

Devrim Muhafızları Ordusu, tarafından yapılan yazılı açıklamada, İranlı general Kasım Süleymani’nin intikam operasyonu kapsamında, ABD’nin Irak’taki Ayn el-Esed Hava Üssü’nün onlarca karadan karaya balistik füzeyle vurulduğu belirtildi.

Bölgede ABD üslerine ev sahipliği yapan ülkelerin de uyarıldığı açıklamada, “Her durumda İran’a karşı düşmanca ve saldırganca eylemlerin kaynağı hedef alınacaktır. İşledikleri suçta siyonist rejimi de suçlu ABD rejiminden ayrı tutmuyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, ABD halkına ise bölgedeki askerlerini daha fazla zarar görmemeleri için ülkelerine çağırmaları tavsiye edildi.

ABD Başkanı Donald Trump, 28 Aralık’ta Irak’a gelerek, Ayn el Esed Hava Üssü’ndeki ABD askerlerini ziyaret etmişti.

BEYAZ SARAY: BAŞKAN KONUYLA İLGİLİ BİLGİLENDİRİLDİ

Beyaz Saray Sözcüsü Stephanie Grisham, yazılı bir açıklama yaptı.

Grisham, açıklamasında, “Irak’taki ABD tesislerine yönelik saldırı haberlerinin farkındayız. Başkan konuyla ilgili bilgilendirildi, durumu yakından takip ediyor ve ulusal güvenlik ekibiyle temas halinde” ifadelerini kullandı.

BEYAZ SARAY’DA, ULUSAL GÜVENLİK KONSEYİ TOPLANTISI

Öte yandan söz konusu saldırıların hemen ardından Beyaz Saray’da Ulusal Güvenlik Konseyinin bir toplantı gerçekleştirdiği kaydedildi.

Toplantı için Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun yanı sıra Beyaz Saray’a gelen Savunma Bakanı Mark Esper’in elinde kalın bir dosya olduğu bilgisi Amerikan medyasına yansıdı.

Diğer yandan Pence’in ofisi, Başkan Yardımcısının, söz konusu saldırılar hakkında Kongre’yi bilgilendirdiğini açıkladı.

Fransa'da hakim, avukat ve katipler "iş yoğunluğu" nedeniyle greve gitti Fransa'da hakim, avukat ve katipler "iş yoğunluğu" nedeniyle greve gitti

PENTAGON: 12’DEN FAZLA FÜZE İLE SALDIRILDI

Pentagon Sözcüsü Jonathan Hoffman yaptığı yazılı açıklamada, “7 Ocak’ta ABD Doğu Yakası saatiyle akşam 5.30 sularında İran, Irak’taki ABD ve koalisyon kuvvetlerine bir düzineden fazla füze ile saldırı düzenledi. Bu füzelerin İran’dan fırlatıldığı ve ABD ve koalisyon askerlerinin konuşlandırıldığı El Esed üssü ile Erbil üslerini hedef aldığı açıktır. İlk hasarları değerlendirmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Hoffman, İran’ın muhtemel saldırılarına karşı Pentagon’un tüm tedbirleri aldığını ve söz konusu iki üssün de İran’ın saldıracağına yönelik belirtiler üzerine teyakkuza geçirilmiş olduğunu kaydetti.

‘İKİNCİ DALGA’ FÜZE SALDIRISI DUYURULDU

Reuters’a konuşan bir Amerikalı yetkili, El Asad üssünden başka üslerin de vurulduğunu söyledi.

ABD’li askeri yetkililer, yalnızca Ayn el-Esad’ın değil, Irak topraklarındaki tüm Amerikan üslerinin ateş altında olduğu bilgisini verdi.

İran medyası, ABD’nin Irak’taki üssüne yönelik “ikinci dalga” füze saldırısının başladığını duyurdu.

Yarı resmi Tasnim Haber Ajansı’na göre, Ayn el-Esad üssüne şimdiye dek 35’ten fazla füze fırlatıldı.

Bununla birlikte İran’ın yanıtının ardından brent petrolün varil fiyatında yüzde 3.5’ten fazla artış yaşandı. (DIŞ HABERLER-AA)