Fransa'da Anayasa mahkemesi konumunda bulunan Anayasa Konseyi, Covid aşılarının fiilen zorunlu hale getirilmesi kararının anayasaya aykırı olmadığına hükmetti. Mahkeme, sağlık çalışanlarına aşı zorunluluğu getiren ve birçok kapalı alana aşısız girilmesine dair yeni düzenlemeler içeren yasanın büyük ölçüde anayasa ile uyumlu olduğuna karar verdi.

Bununla birlikte mahkeme kararında, aşı olmayı reddeden kısa süreli sözleşmeli sağlık çalışanlarının işten çıkarılmasının ve pozitif kişilerin zorunlu karantinaya tabi tutulmasının anayasaya aykırı olduğu şerhleri düşüldü.   

Fransa'da Delta varyantı nedeniyle Covid vakaları artarken, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron 'sağlık pasaportu' uygulaması getirmişti. Eylül ortasından itibaren uygulanmaya başlanacak bu yeni yasa, aşı kartını veya kısa süre önce aldığı negatif test sonucunu göstermeyen kişilerin bar, restoran, kafe, sinema ve müze gibi kapalı alanlara girmesini yasaklıyor. Aynı zamanda sağlık çalışanlarının aşı olması da zorunlu kılınıyor.

Macron'un açıklamasının ardından aşılanma oranlarında artış sağlanırken, bu önlemlere karşı çıkanlar da Fransa Cumhurbaşkanı'nı özgürlükleri ihlal etmek ve aşı olmayanlara karşı ayrımcılık yapmakla suçluyordu. Hafta sonunda yaklaşık 200 bin kişi bu yasayı protesto etmek için sokağa dökülmüştü.

İspanyada Adliye Memurları Maaş Artışı Talebiyle Grevde İspanyada Adliye Memurları Maaş Artışı Talebiyle Grevde

Yasanın şimdi, Anayasa Konseyi'nin şerhleriyle uyumlu hale getirilmesi bekleniyor. 

https://www.gazeteduvar.com.tr/