Alman haber ajansı dpa'ya konuşan polis sözcüsü Frankfurt'taki Nevruz kutlamalarında Abdullah Öcalan'ın resminin veya yasaklı diğer simgelerin olduğu bayrak taşıyanlar hakkında hukuki adımlar atılabileceğini söyledi. Bu kişiler hakkında ‘muhakkak soruşturma açılacağını’ söyleyen polis sözcüsü, kaç kişiye soruşturma açılacağını bilmediğini söyledi.
Sözcü, polisin gösteriye gerilimi tırmandırmamak için müdahale etmediğini belirtti. Sözcü bu tür durumlarda polisin ‘tehlikeyi bertaraf etme cezai soruşturmadan önce gelir’ prensibiyle hareket ettiğini ifade etti.

‘POLİS YASALARIN İZİN VERMEDİĞİ BİR ŞEYİ GÖRMEZDEN GELEMEZ’

Sputnık'te yer alan haber şöyle: DW Türkçe'ye konuyla ilgili bilgi veren Frankfurt Polisi, kanuna aykırı tüm unsurların araştırılacağını, Almanya-Türkiye arasındaki siyasi gelişmelerin polisin herhangi bir olaya yaklaşımında ya da suç unsuru tespit edilmesi yönteminde bir değişikliğe yol açmadığını söyledi.

Frankfurt Polis Sözcüsü, şöyle konuştu: "Polisin görevi suç unsuru teşkil edebilecek durumları tespit edip buna delil olabilecek verileri toplamaktır. Her soruşturmada olduğu gibi Frankfurt'taki gösteride de suç unsuru oluşturduğu düşünülen her türlü durum emniyet birimlerince tespit edilip, gerekli adımlar atılıyor. Polis yasaların izin vermediği bir şeyi görmezden gelemez. Biz görevimizi yapıyoruz. Tespit edilen suç ya da kabahat niteliği taşıyan eylemler detaylı şekilde araştırılacak ve dosya savcılığa iletilecek. Soruşturmanın devam ettirilmesi ya da ettirilmemesi yönündeki karar nihayetinde bizim değil, savcılığın görevidir."

Almanya’nın Frankfurt kentindeki Nevruz kutlamalarına polisin verdiği bilgilere göre 30 binden fazla kişi katıldı. Miting alanına yürüyüş sırasında PKK sembollerinin yanı sıra Öcalan posterleri açıldı. Frankfurt Polisi yürüyüş boyunca göstericilere sözlü anons yaparak yasaklı simgelerin bulunduğu bayrak ve flamaların toplanmasını istedi. Göstericilere müdahale edilmezken flama ve bayrak açanların görüntüleri kamerayla kayda alındı. Frankfurt Polisi neden görüntü kaydı aldığını ve topluluğa neden müdahale etmediği ile ilgili Twitter hesabı üzerinden dün bir açıklama yapmıştı.


Kaynak: Cumhuriyet.com.tr