Danıştay 10. Dairesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın kararı ile İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesi ile ilgili açılan davada Cumhurbaşkanlığı'ndan savunma talep etti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 20 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımladığı kararla, 2011’de Türkiye’nin taraf olduğu "Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi"nin "Türkiye Cumhuriyeti Bakımından Feshedilmesine" hükmetti. Erdoğan, bunu Cumhurbaşkanına uluslararası sözleşmeleri onaylama yetkisi veren 9 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 3. maddesine dayandırdı.

Erdoğan’ın fesih kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle çok sayıda kişi ve kurum, Danıştay‘a başvurdu.

Alican Uludağ'ın haberine göre, açılan davaya bakan Danıştay 10. Daire, yürütmeyi durdurma kararından önce Cumhurbaşkanlığı’ndan savunma istedi. Danıştay, sözleşmenin neden iptal edildiğini hem usulü hem de esas yönünden gerekçelerini sordu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hakim ve Cumhuriyet Savcıları Kura Töreni'ne katıldı: Danıştay’ın kararı tartışmalı Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hakim ve Cumhuriyet Savcıları Kura Töreni'ne katıldı: Danıştay’ın kararı tartışmalı

Cumhurbaşkanlığı’nın göndereceği savunmanın ardından Danıştay 10. Daire, önce yürütmeyi durdurma, ardından ise iptal talebini karara bağlayacak.

10. Daire, daha önce Ayasofya‘nın müze statüsünün iptal edilmesi kararına imza atmıştı.

TÜRKİYE'NİN DÖRT BİR YANINA "İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YAŞATIR" AFİŞİ

Ayrıca İstanbul Sözleşmesi'nin 10. yıl dönümünde Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü, sözleşmeden çekilme kararını protesto etmek için, metropollerden en ücra yerleşimlere kadar "İstanbul Sözleşmesi Yaşatır" afişi astıklarını söyledi.

Odatv.com