ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - Soruşturma ve davalarda dosyayı önemli ölçede yönlendiren muhbirler konusunda Yargıtaydan uyarı geldi. Yargıtay 10. Ceza Dairesi Üyesi Yüksel Kocamış, bir dosyada esasa ilişkin muhbirin beyanına kalınması halinde şüphenin sanık lehine değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

HSYK ile Türkiye Adalet Akademisinin Rixos Otelde düzenlediği Özel Yetkili Hâkim ve Cumhuriyet Savcıları İçin Meslek İçi Eğitim Programında konuşan Yargıtay 10. Ceza Dairesi Üyesi Kocamış, muhbirler konusunda uyarıda bulundu. Özellikle uyuşturucu suçlarında polis ve askerin dayandığı kişinin muhbir olduğunu dile getiren Kocamış, muhbirin olayın ortaya çıkmasını sağladığını kaydetti. Uyuşturucu suçlarıyla mücadele bizim amacımızsa bu yolla ilerleme kaydedemeyiz diyen Kocamış, şunları söyledi:

Eğer dosyada esasa ilişkin muhbirin beyanına kalırsa bana göre şüpheyi sanık lehine değerlendirmek daha adil olur. Muhbiri getirdik dinledik. Bu uyuşturucu ticareti yaptı mı diye sorduk. O da yaptı dedi. Neye göre nasıl inanacağız? Yapmadı dedi. Neye göre inanacağız. Bu durum muhbir ile sanığı hasım yapmaktan, muhbirin kimliğini deşifre etmekten başka bir sonuç ortaya çıkarmaz. Bana göre dairemizdeki çoğunluk görüşü muhbirin dinlenmemesi yönündedir. Bazı dosyalarda özellikle muhbirin kimliği çok açık. Muhbiri deşifre edecek bilgiler dosyada yer almamalı.