İLHAN TAŞCI

CUMHURİYET

ANKARA - Yargıtay 9. Ceza Dairesi, dönemin Erzincan Başsavcısı İlhan Cihanerin makamı ile MİT Bölge Müdürlüğü’ne yaptığı baskınla adı gündeme gelen savcı Osman Şanalın istihbari dinlemelerin de delil sayılmasına yönelik istemini reddetti. Yargıtay 9. Ceza Dairesinin telekulağın genişlemesini engelleyen kararı alma süreci şöyle gelişti: Erzurumda, Özgür Bektaşoğlu isimli öğretmen hakkında hakkında PKKye yardım ettiği iddiasıyla dava açıldı. Suçlamalara kanıt olarak ise istihbari dinlemeler gösterildi.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki davada 1e karşı 2 oyla beraat kararı çıktı. Kararda, istihbari dinleme kayıtlarının mevzuata göre delil sayılamayacağı vurgulandı. Davanın savcılığını yapan Şanal da istihbari dinlemelerin delil kabul edilmesi gerektiğini savunarak kararı temyiz etti ve davayı Yargıtaya taşıdı.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Şanalın temyiz başvurusunu karara bağladı. Daire yerel mahkemenin beraat kararını onadı. Daire istihbari amaçlı yapılmış dinleme kayıtlarının hükme esas alınamayacağına karar verdi. Daire istihbari dinlemelerin delil sayılmayacağını da karara bağladı.

Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanununun ek 7. maddesine göre, suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla istihbari dinleme yapılabiliyor. Ancak önleme dinlemesi yoluyla elde edilen telefon konuşmaları, kanıt olarak kullanılamıyor.